Armand De Decker komt naar Kazachgate-commissie
Foto: Photo News

De gewezen senator Armand De Decker (MR) zal morgen aanwezig zijn op de Kazachgate-commissie. Dat hebben zijn advocaten in een brief aan de commissie bevestigd.

De getuigenis van De Decker staat gepland voor morgen in de namiddag. De Decker blijft dus niet weg, zoals de Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev wel doet.

Of De Decker ook zal antwoorden op de vragen die de commissieleden hem gaan stellen, is twijfelachtig. Er loopt immers zowel in Frankrijk als in België een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke corruptie en belangenvermenging tegen hem in de zaak-Kazachgate.

Het lijkt dan ook weinig waarschijnlijk dat Armand De Decker het risico zal willen lopen zichzelf in opspraak te brengen door verklaringen af te leggen in de commissie. Bovendien kan hij zich als advocaat ook altijd verschuilen achter zijn beroepsgeheim.

De Decker was ten tijde van het afsluiten van de minnelijke schikking in 2011 een van de advocaten van Chodiev.

In de brief aan de commissie benadrukken zijn advocaten dat het aan het gerecht toekomt en niet aan de commissie om te bepalen of De Decker al dan niet schuldig is.

Volgens de advocaten van De Decker Michèle Hirsch en Adrien Masset heeft de commissie de voorbije weken verschillende keren het vermoeden van onschuld van Armand De Decker geschonden en gaat de commissie haar rol te buiten.

‘De commissie lijkt te vergeten dat de wet op de verruimde minnelijke schikking werd ontworpen, onderhandeld en aangepast door de toenmalige politieke verantwoordelijken en het parlement onder controle van de oppositie’, klinkt het.