Luis Fonsi of Donald Trump: wat zal een 9-jarige zich herinneren van deze zomer?
Luis Fonsi & Daddy Yankee of Donald Trump? Wie maakt meest impact op een 9-jarige? Foto: rr
Dat er in de zomer geen nieuws te rapen is, is nonsens. Of het nu het overlijden van Boudewijn, de terreurdreiging of de vijfde Tourzege van Merckx is: iedereen herinnert zich wel een belangrijk nieuwsfeit uit de zomers van zijn jeugd. Maar wat zal een kind onthouden van deze zomer?

Zo is er natuurlijk het weer. We leken even af te stevenen op een ontzetten hete en droge zomer. Al in juni kregen we een hittegolf op ons dak, en moesten we noodgedwongen zuinig omgaan met water. Herinneringen aan de zomer van 1976 kwamen boven: nog steeds de zomer die als referentiepunt geldt. Maar doordat het in juli een pak minder warm werd, stierf die vergelijking een stille dood. De kans dat iemand over enkele tientallen jaren haarscherp omwille van klimatologische redenen terugdenkt aan deze zomer, is niet zo groot. 

Ook een klassieker zijn de sportzomers. Maar helaas: zoals in de oneven jaren ontbreekt het aan grote tornooien: geen WK of EK voetbal, en geen Olympische Spelen. Gelukkig is er dan nog de Tour, maar echt spectaculaire prestaties waren er daar niet. Of iemand zou zich de uitsluiting van Sagan moeten herinneren. Die kans is wel reeël: over de uitsluiting van Tom Steels na het 'bidonincident' in de Tour van 1997 kan je nu ook veel mensen van rond de dertig aanspreken. Maar het is wel tekenend dat het sportfeit van de zomer niet bepaald sportief te noemen is. 

Op muziekvlak ziet het er anders uit. Voor de zomerfestivals zijn kinderen nog te klein, maar een zomerhit uit de kinderjaren blijft lang hangen. En die was er dit jaar: Luis Fonsi en Daddy Yankee domineren met Despacito al maanden de Europese hitparade. Het nummer haalde als eerst ook meer dan 3 miljard views op youtube. Daarmee deed het zelfs beter dan 'Gangnam Style' sinds 2012. Daarmee lijkt het nummer zich te garanderen van een plaats in ons collectieve geheugen, ergens naast de Lambada en de Macarena.

Groot binnenlands nieuws dat ook bij jongeren aansloeg, is pas halverwege de vakantie opgedoken. Naarmate de fipronilcrisis groter wordt, zijn er steeds meer parallellen te trekken met de dioxinecrisis van 1999. En die is ook bij wie toen nog erg jong was bijgebleven. De beelden van kippen die vernietigd werden, blijven hangen. De eieren die nu massaal kapot worden gemaakt leveren ook hallucinante beelden op. Maar of dit evenveel impact heeft, is nog even afwachten. Ook Coca-cola moest in de zomer van 1999 even uit de winkelrekken, nadat een aantal mensen zei misselijk te zijn geworden na het drinken van het drankje. Dat heeft op dat moment bijgedragen tot het gevoel dat voedsel niet meer veilig was. 

Op internationaal vlak is er wél zo'n duidelijk feit. Dit is tot dusver hét jaar van Trump. Zelfs lagereschoolkinderen kunnen niet rond de aanstelling van de Amerikaanse president heen. Alleen: wat springt eruit? Het eerste bezoek van Trump aan Brussel? De aanhoudende ophef over Rusland? Of gewoon dat alles voor hem 'Big League' en 'very very' dit of dat is? Of blijft het beeld plakken van de bullebak die de premier van Montenegro opzij schuift? 

Misschien wordt de zomerhype wel het ultieme aanknopingspunt: de spinner. Want de kans dat daar volgend jaar nog mee gespeeld wordt, lijkt niet zo groot te zijn. Alleen: is dat makkelijk terug te brengen tot een bepaald jaar. Of weet u nog welk jaar iedereen met flippo's aan de slag ging?
 

ONLINE ZOMERREEKS

ZOMER VAN DE TOEKOMST

Wie of wat bepaalt hoe uw zomer eruit komt te zien in de toekomst? De Standaard blikt vooruit.