Chodiev legt dagvaarding naast zich neer
Pascal Vanderveeren, advocaat van Patokh Chodiev Foto: Photo News

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev negeert ook de dagvaarding om te verschijnen voor de onderzoekscommissie Kazachgate. Hij pikt het niet dat hij ‘als een schuldige’ behandeld is.

Dat heeft zijn advocaat, meester Pascal Vanderveeren, donderdag aangekondigd. ‘De aanvallen ad hominem zijn nooit gestopt’, aldus Vanderveeren.

De steenrijke zakenman was uitgenodigd om vrijdag voor de onderzoekscommissie te verschijnen. Maandag gaf hij via zijn advocaat al aan niet in te gaan op die vraag. Daarop beslisten de leden van de commissie Chodiev via een dagvaarding naar het parlement te sommeren. Maar ook daar gaat hij dus niet op in.

Mocht de onderzoekscommissie als volgende stap beslissen een procedure tegen Chodiev te lanceren, dan moet ze een dossier overmaken aan de procureur, legde de advocaat uit op een persconferentie. Hij liet daarbij verstaan dat er binnen de onderzoekscommissie misschien wel geen unanimiteit bestaat. ‘U weet dat de minderheid luider roept dan de meerderheid’, luidde het.

Het is de procureur die beslist of er een vervolging moet komen. Indien het zo ver komt, dan zal Vanderveeren ‘met veel plezier’ pleiten dat de reputatie en de eer van zijn cliënt sterk zijn aangetast.

De advocaat maakt zich sterk dat dit argument als rechtvaardigingsgrond kan tellen. Chodiev heeft immers ‘alle vertrouwen in de onderzoekscommissie verloren. Waarom zou hij komen als men hem van in het begin veroordeeld heeft?’

Volgens Vanderveeren zit het zijn cliënt hoog dingen als ‘maffieus, crimineel en reeds veroordeeld’ over zichzelf te moeten lezen. Het is niet alleen zijn persoonlijke reputatie die is aangetast, ging de advocaat voort. Hij is ook verantwoordelijk voor meer dan 80.000 werknemers wereldwijd. Bovendien ‘zijn op financieel vlak de gevolgen enorm’, aldus nog meester Vanderveeren. Hij voerde aan dat bankinstellingen vragen beginnen te stellen.