Regeringsaanhangers bestormen Venezolaans parlement
Een Maduro-aanhanger probeert het parlementsgebouw te verlaten. Foto: REUTERS

Tientallen aanhangers van Venezolaans president Nicolas Maduro zijn het door de oppositie gecontroleerde Venezolaans parlement binnengevallen. Verschillende mensen raakten daarbij gewond.

De aanval op het parlementsgebouw in Caracas gebeurde op het moment dat in het parlement een bijeenkomst plaatsvond ter ere van de Venezolaanse onafhankelijkheidsdag. Op hetzelfde moment gaf president Maduro een toespraak op een door de regering georganiseerde militaire parade elders in de hoofdstad.

Vicepresident Tareck El Aissami had even voordien een kort bezoek gebracht aan het parlement in het gezelschap van het hoofd van het leger, Vladimir Padrino Lopez, en enkele ministers. Daarbij had El Aissami de aanhangers van de president opgeroepen om naar het parlementsgebouw te komen en hun steun te tonen.

De regeringsaanhangers betoogden al uren voor het parlementsgebouw voor de bestorming begon. Er werden daarbij kleine ontploffingen gehoord, mogelijk van vuurwerk dat door de regeringsaanhangers werd afgestoken, aldus ooggetuigen. Op televisie waren beelden te zien van Maduro-aanhangers die met bebloede gezichten opnieuw naar buiten liepen. Ook verschillende parlementsleden van de oppositie en journalisten raakten gewond.

In Venezuela vinden al maanden grote straatprotesten plaats tegen Maduro. Betogers werden daarbij verschillende keren gewelddadig in aanvaring met de ordetroepen. Daarbij vielen al zeker 90 doden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig