Arabische ministers betreuren ‘negatief antwoord’ van Qatar, geen nieuwe sancties
Foto: EPA

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein verwijten Doha een ‘gebrek aan ernst’ wat betreft de crisis in de Golf. De boycot van Qatar die de vier landen eerder instelden omdat de golfstaat terrorisme zou steunen, blijft gelden, maar er komen geen nieuwe sancties bij.

‘Het antwoord dat de vier staten kregen was hoofdzakelijk negatief en had geen enkele inhoud’, verklaarden Ryad en de drie bondgenoten in een communiqué dat woensdag na beraad van hun ministers van Buitenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad Caïro is vrijgegeven. ‘We vonden dat er geen basis is voor Qatar om een ander beleid te gaan voeren.’

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein knipten alle diplomatieke banden met Doha door en sloten hun grenzen voor Qatari omdat het land terrorisme zou financieren en een front zou vormen met Iran. Qatar ontkende die beschuldigingen eerder al.

Vannacht verliep de deadline die de vier landen aan Qatar hadden gesteld om aan dertien eisen te voldoen. ‘De politieke en economische boycot zal blijven gelden tot Qatar haar beleid ten goede aanpast’, klonk het bij de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir.

De vier werden het echter ook niet eens over nieuwe sancties tegen Qatar. Al-Jubeirs Egyptische collega Sameh Shoukri verklaarde dat de landen de situatie opvolgen en dat een volgende ontmoeting zal plaatsvinden in Manama. Een datum werd echter niet genoemd.

Trump vraagt oplossing

De Amerikaanse president Donald Trump belde eerder vandaag met zijn Egyptische collega Abdel Fatteh el-Sisi. Hij vroeg om ‘constructief te onderhandelen om het dispuut op te lossen’, aldus de in Doha gevestigde nieuwszender al-Jazeera. Eén van de eisen van de vier Arabische landen is dat al-Jazeera opgedoekt wordt.

In Qatar bevindt zich het Amerikaans militair commando voor het Midden-Oosten. Het land is ook een grote gasproducent en exporteert onder meer naar België.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in