Fabio Aru heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen op La PLanche des Belles Filles. In de vlucht van de dag zaten drie Belgen: Thomas De Gendt, Jan Bakelants en de jarige Philippe Gilbert, maar zij waren vogels voor de kat tegenover een jagend peloton met BMC lang op kop. Hun concurrenten van Team Sky kwamen pas op de slotklim uit hun pijp.

Tim Wellens: “BMC wilde Froome aan geel helpen”

De kopgroep kreeg vandaag amper ruimte. Tim Wellens zag er een tactiek van BMC in: “Het was vandaag een superlastige etappe door de hitte en het hoge tempo van BMC. Waarom zij zo hard reden? Misschien wilden ze Froome nu al aan het geel helpen. Dan moet hij naar elke persconferentie gaan en dat kost extra energie.”

Wellens had zijn zinnen gezet op deze rit, maar kwam niet in het stuk voor: “Ik had met Sky gepraat en zij zouden niet rijden. Philippe Gilbert zei dan weer dat enkel FDJ zou rijden. Maar FDJ zat mee voorin. Ik vond het dus superjammer dat ik niet mee was. Mijn ploegmaat Thomas De Gendt was wél mee, maar misschien heeft hij een beetje te hard gereden in de tussenstukken.”

Ook op de slotklim naar La Planche des Belles Filles had Wellens niets in de pap te brokken: “Tiesj Benoot en ik zaten goed vooraan bij het begin van de klim, maar het tempo van de grote mannen was wat te hoog. Misschien is er de komende dagen iets mogelijk, maar dan hebben we heel veel geluk nodig.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Tim Wellens Foto: BELGA

Richie Porte: “Alle druk ligt vanaf vandaag bij Sky”

Het BMC van favoriet Richie Porte sleurde dus de hele dag aan kop van het peloton, de kopman had na afloop dan ook lof voor zijn ploegmaats: “Als geheel heeft BMC vandaag de wedstrijd gemaakt, met Michael Schär en Stefan Küng die de hele dag op kop reden. We gingen zelfs te snel. Ik heb nog gezegd dat ze trager moesten rijden, maar ze bleven maar gaan. Dat bewijst hoe sterk ze zijn.”

Het Sky van grote concurrent Chris Froome moest nog niet veel kopwerk verrichten, maar dat komt volgens Porte nog wel: “Er komt nog genoeg werk aan in de grote bergritten. Froome draagt nu de gele trui, de druk ligt nu dus bij Sky. Dat zal wel zijn tol gaan eisen op zijn ploeg... hoop ik.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Richie Porte Foto: Photo News

Chris Froome: “De Tour is nog lang niet voorbij”

Chris Froome draagt de gele trui voor het eerst in deze Tour, de drievoudige Tourwinnaar telt nu 12 seconden voorsprong op zijn ploegmaat Geraint Thomas en 14 tellen op Fabio Aru. “Uiteraard ben ik heel blij dat ik die trui opnieuw mag dragen”, aldus Froome na afloop

De Brit opende zelf de debatten op de slotklim en ranselde het pak toen een eerste keer uit elkaar. Nairo Quintana was het voornaamste slachtoffer en ook Alberto Contador moest op de tanden bijten. Toen Aru versnelde, lieten Froome en Porte hem rijden. “Hij koos voor een aanval op het beste moment. Het was een klein stukje plat, we gaven hem iets te veel ruimte en hij gaat met de zege aan de haal. Dat is een fout die we in de toekomst niet meer mogen maken.”

Froome gaat niet zweven na deze rit. “Deze etappe gaf een eerste indruk over de andere jongens die op een klassement mikken”, concludeerde hij. “Nu weten we waar iedereen zo’n beetje staat. Tegelijkertijd houd ik er ook rekening mee dat dit een finish was die de ene renner beter ligt dan de andere. Het was zeer steil op het eind, iemand zoals Daniel Martin kan dan zeer goed uit de voeten. Maar goed, grote verschillen zijn er vandaag nog niet opgetekend.”

Dat klopt: Quintana verloor 14 seconden, Contador amper zes. Porte finishte in dezelfde tijd als Froome en Bardet op vier seconden. “De verschillen zijn nog miniem. Alleen Aru maakt een grote sprong, hem moeten we zeker in de gaten houden. Kijk, tussen Richie en mij is het verschil niet groot. Dat zie je en ik denk dat de organisatie zal krijgen waar ze op hoopte: een spannende strijd. De Tour is nog lang niet voorbij.”

De Sky-formatie gaf, net zoals in de tijdrit in Düsseldorf, alweer een ijzersterke indruk. “We doen het fantastisch”, beaamde Froome. “Als je ziet dat ik op de slotklim nog vier ploegmaten telde, dan betekent dat heel wat. Andere teams kunnen daar niet mee uitpakken en dat geeft zeker vertrouwen. Maar de Tour is nog lang. Gelukkig zullen in de komende twee dagen de teams van de sprinters ook hun deel van de verantwoordelijkheid nemen.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Chris Froome draagt voor het eerst in deze Tour het geel Foto: BELGA

Thomas De Gendt: “Zelfs al was de vlucht voorop gebleven, dan had ik nog niet kunnen winnen

Thomas De Gendt maakte deel uit van de vlucht van de dag, maar dat was geen bewust plan: “Ik zat vooraan in het peloton en schoof gewoon mee. We hadden ineens een gat, dan kan je niet echt meer terug. Maar mijn benen waren niet echt top. Drie minuten voorsprong is ook niets, ik had snel door dat we toch niet vooruit zouden blijven. Dus heb ik zelfs niet eens meer aangedrongen: ik wilde mezelf niet kapot rijden, heb gewoon een bidon gepakt en ben teruggekeerd naar het peloton. Zelfs al was de vlucht voorop gebleven, had ik niet kunnen winnen.”

Jan Bakelants: “Geen prijs voor de strijdlust? De podiummissen zullen hebben mogen stemmen”

Bakelants (AG2R) wist vooraf dat het moeilijk zou zijn maar ging toch voor de dagzege op La PLanche des Belles Filles. “We hoopten op de rit, we zaten ook in een mooie groep en we draaiden goed rond. Ik hoopte op een scenario zoals Greg (Van Avermaet, red.) vorig jaar maar daarvoor is de voorsprong nooit groot genoeg geweest. BMC hield ons kort genoeg en vanaf de voorsprong zakte naar 2’40” wist ik dat het moeilijk zou worden. Nu ja, dat was te denken. Toen Gilbert nog ging vond ik dat ik moest reageren maar ik weet hoe snel het op zo’n moment gaat in het peloton. Dat tempo kunnen wij niet meer aan - we hebben echt rap gereden - maar je weet nooit dat ze eens vallen. Niet dus.”

“Als je ziet welke ploeg Team Sky heeft, en dan werden ze nog in de zetel gezet door BMC onderweg. Al kan ik dat wel begrijpen: op papier was het een rit die makkelijk te controleren viel maar hun jaagwerk zal wel krachten hebben gekost. Als je ziet wat komt, lijkt mij dat toch niet verstandig: morgen misschien wind, zaterdag lastig en zondag vollen bak...”

De prijs van de strijdlust ging naar de jarige Gilbert: “Ik denk dat de missen mochten stemmen”, grijnslachte Bakelants, die nog voor de start van de Tour onder vuur kwam te liggen over seksistische commentaren op de missen. “Nee, ik voelde me in de kopgroep wel de sterkste.”

Tot slot gaf Bakelants nog zijn mening over de uitsluiting van Sagan: “Het is een zwaar verdict maar hij heeft als wereldkampioen een voorbeeldfunctie. Als ik dat doe, schreeuwen ze moord en brand maar hij is polpulair en een schone jongen. Maar de beweging is er, dan kun je de straf rechtvaardigen. Al valt er voor alle twee wel iets te zeggen.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Jan Bakelants (rechts) in de aanval met Philippe Gilbert Foto: Photo News

Tiesj Benoot: “Ik weet wat me nu te doen staat”

Tiesj Benoot kon het tempo van de toppers niet volgen op de slotklim: “Ik voelde me nochtans lange tijd zeer goed, maar toen kreeg ik een klop. Ik weet nu wat ik de komende lastige ritten kan doen: aanvallen, ik moet niet meer wachten.”

Philippe Gilbert: “Heb me geamuseerd”

Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) zag zijn aanvalslust beloond met de Prijs van de Strijdlust. “Daar heb ik vooraf niet aan gedacht”, zei hij na afloop. Gilbert, die vandaag zijn 35ste verjaardag vierde, toonde zich in de aanval met onder meer Thomas De Gendt en Jan Bakelants. “Ik wilde mee glippen in een ontsnapping”, deed hij zijn verhaal. “Dat lukte, maar we kregen nooit echt veel voorsprong van het peloton. Het ging heel rap vooraan, maar blijkbaar ook in de achtervolging. We hebben het maximum gegeven, maar helaas. Op het eind probeerde ik dan nog zelf weg te springen en kreeg ik Jan Bakelants met me mee, maar de voorsprong was niet groot genoeg op het peloton. Nu goed, ik heb me geamuseerd en ik krijg er de Prijs van de Strijdlust mee. Dat was niet geprogrammeerd en het is een prijs die altijd plezier doet. Vandaag voelde ik me goed, dus wilde ik iets proberen. In Longwy (nochtans een finish op zijn maat, nvdr.) had ik geen goede benen, miste ik een kans op de zege, maar er komen nog kansen in deze Tour en die kan ik dan hopelijk wel grijpen.”

Gilbert nam in 2014, bij de vorige passage op La Planche des Belles Filles, niet deel aan de Tour. Maar hij deed dat wel in 2012 toen Froome won. “Vorige keer keek ik op tv naar deze aankomst”, lachte hij. “Nu moest ik zelf aan de bak. Op tv leek die klim toch veel minder steil. Er zijn wel enkele vlakke stukken, maar het is toch wel een heel lastige klim en bovendien was het heel warm vandaag. Dat maakte het nog eens extra lastig.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Philippe Gilbert Foto: AFP

Serge Pauwels: “Dit weekend eens iets proberen”

Serge Pauwels was de eerste Belg van de dag: “Het plan was om mee te gaan in de ontsnapping, maar uiteindelijk zat ploegmaat Edvald Boasson-Hagen voorin, dus moest ik afwachten. Ik had ook redelijk snel door dat BMC de wedstrijd wilde controleren. Dus heb ik op de slotklim vol gereden om te zien hoe de benen zijn. En die test ging goed, dat geeft vertrouwen. Misschien moet ik dit weekend eens iets proberen. Er zijn nog veel ritten, een ontsnapping zal ooit wel eens tot aan de meet raken.”

“Het was inderdaad heel warm, maar daar had ik speciaal op getraind: ik ben na de Dauphiné nog naar Toscane getrokken om in de hitte te kunnen trainen. Dat heb ik vorig jaar niet gedaan, en toen heb ik afgezien in de eerste week van de Tour. Maar ik geloof sindsdien nogal in heat adaptation, vandaag had ik er dus niet veel last van.

Daniel Martin: “Niet ontevreden met nieuwe tweede plaats”

Daniel Martin eindigde op een tweede plaats, op 16 seconden van winnaar Aru. “Alweer net geen overwinning”, zei de Ier na afloop. “Maar goed, ik kom dichter en dit was een goede prestatie.” Martin won dit jaar al één keer - een rit in de Ronde van de Algarve - maar moest daarna al vijf keer vrede nemen met een tweede stek, woensdag op La Planches des Belles Filles en voorts onder meer in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Verder eindigde hij ook vier keer op een derde plaats, in de rit naar Longwy maandag en in het eindklassement van de Dauphiné en Parijs-Nice. “Deze prestatie is wel hoopgevend”, opende hij. “Ik heb gewoon pech dat Fabio een klein gaatje kreeg, hij daarna supersterk bleek en voorop bleef. Ik blijf gewoon proberen, we zijn goed bezig in deze Tour en ik geniet er ook van.”

“Het was een ideaal moment voor Aru om in de aanval te gaan”, vervolgde hij. “Ik dacht dat we hem gingen teruggrijpen op het vlakkere stuk, maar dat gebeurde niet. Op het eind keken we naar elkaar en was er een beetje twijfel. Het werd een tactisch steekspel en hij kreeg een groter gat. Ik hoopte nog dat te kunnen dichten in het slot op steilste stuk, maar dat lukte helaas niet.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Daniel Martin Foto: BELGA

Aru: “Bekijk het dag per dag”

Fabio Aru heeft zijn eerste ritzege in de Tour beet. De Italiaan, die maandag zijn 27ste verjaardag vierde, was na afloop door het dolle heen. “De voorbije maanden waren niet gemakkelijk”, sprak hij. “Dit is een enorme opsteker.”

Aru, eindwinnaar van de Vuelta in 2015, wilde een gooi doen naar de eindzege in de Giro dit jaar, maar een valpartij op stage en knieperikelen beletten hem van deelname aan de jubileumeditie. “De voorbije maanden waren niet gemakkelijk door mijn blessure. Mijn forfait voor de Giro, die in Sardinië - mijn thuisbasis startte, - deed me pijn en ook het verlies van mijn ploegmaat Scarponi hakte er diep in. Onze ploeg ging door enkele moeilijke momenten. Ik moest na de Giro mijn geweer van schouder veranderen, het vizier op de Tour richten. In april dacht ik niet dat ik hier zou staan. Mijn blessure bleek toch erger dan gedacht, maar nu win ik een etappe. Ongelooflijk. Dit doet me enorm veel plezier, want een zege in de Tour (in zijn tweede deelname) ontbrak nog op mijn palmares.”

Aru kende de slotklim niet. “Enkel via beelden op internet bij de overwinningen van Froome en Nibali”, legde hij uit. “Door naar die beelden te kijken, besloot ik om daar mijn aanval te plaatsen. Ik probeer altijd wat spektakel te brengen en ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben.”

Aru staat nu derde in het klassement op 14 seconden van Chris Froome. “De Tour is amper vijf dagen ver. Ik bekijk het dag per dag. Dit is ook nog maar mijn tweede Tour. Team Sky is heel sterk, ook Froome is sterk, en het zal moeilijk zijn om strijd tegen hen te leveren. Dat herinner ik me ook nog van de Vuelta van 2015, maar dat betekent niet dat ik schrik heb. Ik zal aanvallen als ik me goed voel en ik denk dat het een strijd tot het eind wordt.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Fabio Aru Foto: AFP

Thibaut Pinot: “Had motivatie maar niet de benen”

De Fransen pinnen al hun hoop in het klassement op Thibaut Pinot, maar de renner van AG2R kon het tempo van zijn concurrenten op de slotklim niet volgen. “Ik had de benen niet, zo simpel is het. Het is spijtig: ik was gemotiveerd, maar ik kon niet mee. Ik had nochtans uitgegeken naar deze etappe, maar je moet de realiteit onder ogen zien: in de Tour gaat het snel. Je moet 100 procent zijn, en vandaag was dat niet het geval. Dat het wel een mooie strijd vooraan was? Dat klopt, ik hoop er de komende dagen nog aan mee te doen. De Tour is nog maar net begonnen , er komen nog heel wat mooie etappes aan.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Thibaut Pinot Foto: Photo News

Thomas Voeckler: “Getwijfeld of die zware types La Planche wel zouden halen”

‘Titi’ Voeckler ging vol overgave mee in de aanval: “We hebben goed rondgereden in de ontsnapping. Ik had wel mijn twijfels of al die zware types die mee voorin zaten de meet op La Planche des Belles Filles wel zouden halen (lachje), maar we hebben finaal toch mooi twee minuten voorsprong bij elkaar gereden.”

Hielp BMC concurrent Froome bewust in het geel? Wellens vermoedt het (en Porte ontkent het niet)
Thomas Voeckler Foto: AFP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in