Trump smeert keel met Poolse honing om bittere G20-pil te slikken
President Trump vertrekt aan het Witte Huis samen met zijn vrouw Melania. Foto: AFP

Donald Trump is vertrokken richting de G20-top in Duitsland, die bikkelhard belooft te worden. Om zijn politieke batterijen op te laten, maakt de Amerikaanse president eerst een ongewone stop bij zijn Europese fans in Polen.

Ongewoon, ongezien, ongehoord. Trump is de eerste Amerikaanse leider die de ongeschreven regels aan zijn laars lapt en niet eerst braafjes een bezoek brengt aan Duitsland, Frankrijk of Groot-Brittannië in het hart van de Europese Unie alvorens andere lidstaten te bezoeken. Voordat president Trump vrijdag landt in Hamburg voor netelige G20-gesprekken, brengt hij immers eerst een bezoek aan Polen.

Wat Warschau meer te bieden heeft dan Hamburg? Een massa onvoorwaardelijke Trump-fans die de president juichend onthalen met picknicks en wapperende Amerikaanse vlaggetjes, een gedeelde visie over ‘minder’ Europese Unie en misschien zelfs een gasdeal omdat het land minder afhankelijk wil worden van zijn Russische leverancier.

 

Met die schouderklopjes lijkt Trump een buffer te willen inbouwen voor wat onvermijdelijk komen gaat: een van de moeilijkste G20-toppen van de afgelopen jaren waar verschillende leiders nog een eitje met hem te pellen hebben. Een vooruitblik op de heetste hangijzers:

Lijnrecht tegenover Mutti Merkel

‘Het wordt een lastige top met de standpunten van Trump.’ De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zichzelf naar eigen zeggen al lang geen illusies meer: ‘We kennen de standpunten van de Amerikaanse regering, en ik denk niet dat die zullen veranderen naar aanleiding van een tweedaags verblijf in Hamburg. We zullen het over een hele reeks lastige onderwerpen moeten hebben.’

Eentje daarvan is de klimaatopwarming nu de Amerikanen uit het Akkoord van Parijs stappen, maar Merkel wil evenzeer de confrontatie aangaan wat het protectionistische discours van Trump betreft als het over wereldhandel gaat. Ook op het vlak van militaire uitgaven staan de twee leiders lijnrecht tegenover elkaar. Nog voor de G20 officieel begint zouden de twee een tête-à-tête houden, al wordt daar geen vooruitgang verwacht.

Worstelen of wachten met de Russische tsaar?

Ook voor de ontmoeting met de Russische president, Vladimir Poetin, zijn de verwachtingen hooggespannen. De hamvraag is of Trump tijdens de gesprekken met de Russische leider kleur zal bekennen over de ‘vriend of vijand’-houding van de VS ten opzichte van Moskou.

Tot nu toe wist Trump op willekeurige momenten twijfel te zaaien over de intensiteit van zijn bondgenootschap met de Russen. De Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen blijft Trump nog steeds ontkennen en met het ontslag van FBI-baas James Comey leek zijn band met Poetin bezegeld te zijn. Maar zo makkelijk is de Amerikaanse buit nu ook weer niet binnen. Want Trump kiest er nog steeds voor om eerst naar Polen te gaan, een land dat de afgelopen jaren meer dan eens uitgesproken zijn anti-Russisch standpunt naar voren heeft gebracht en uiteindelijk wel binnen de EU ligt. Zich expliciet uitspreken over de toestand in Oekraïne doet Trump voorlopig dan weer niet, wat tot frustratie bij menig Europees leider leidt.

Rest nog de vraag of Trump en Poetin de Syrische kwestie op tafel zullen leggen. Na enkele Russische aanvallen zijn er immers harde woorden gevallen tussen Washington en Moskou. Die zijn intussen met enkele vage speeches van Trump weer onder de mat geveegd, maar feit is en blijft dat de Russen en Amerikanen elkaar regelmatig voor de voeten lopen in Syrië. 

Noord-Koreaanse vonken en vuur met de Chinezen 

Tot slot zal Trump ook oog in oog staan met de Chinese president Xi Jinping, die hij woensdagmiddag op Twitter nog de mantel uitveegde voor het 'lakse beleid' dat China hanteert als het op Noord-Koreaanse rakettesten aankomt. 'De handel tussen China en Noord-Korea is met bijna 40 procent gegroeid in het eerste kwartaal. Tot zover China dat met ons samenwerkt - maar we moesten het toch proberen', tweette Trump daarover. 

Of de economische banden tussen China en de VS echt zijn opgeblazen met één tweet, zal een goed gesprek tussen beide leiders moeten uitmaken. Naast de Noord-Korea-kwestie wil Xi Jinping en hartig woordje spreken met Trump over de betwiste eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. Peking eist al jarenlang dat geen enkel Amerikaans marineschip nog dicht bij de eilanden vaart en beschouwt elk schip dat dat toch doet als een 'teken van provocatie'. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in