Ruben Bemelmans stunt op Wimbledon en stoot door naar derde ronde
Foto: BELGA

Ruben Bemelmans (ATP 124) heeft zich woensdag op Wimbledon voor de tweede keer in zijn carrière geplaatst voor de derde ronde in een grandslamtoernooi. De 29-jarige qualifier versloeg op Court 16 de acht jaar jongere Rus Daniil Medvedev (ATP 49) in vijf sets: 6-4, 6-2, 3-6, 2-6 en 6-3 na 2 uur en 50 minuten.

Het was de eerste confrontatie tussen Bemelmans en Medvedev, die in de openingsronde stuntte door vijfde reekshoofd Stan Wawrinka (ATP 3) uit te schakelen. De linkshandige Bemelmans staat voor de vijfde keer op de hoofdtabel in Londen. Zijn plek in de derde ronde is zijn beste prestatie ooit op de All England Club. In 2012 strandde hij in de tweede ronde. In 2011, 2015 en 2016 was de eerste ronde het eindstation.

Bemelmans neemt het om een plaats in de achtste finales op tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-42). Die schakelde woensdag de Italiaan Andreas Seppi (ATP-87) in de tweede ronde met 6-3, 7-6 (7/4) en 6-3 uit. Hij had daar 1 uur en 40 minuten voor nodig. De 29-jarige Bemelmans speelde nog niet eerder tegen de twee jaar oudere Anderson.

Steve Darcis (ATP 61), de andere Belgische man op de hoofdtabel, verzekerde zich dinsdag van een plek in de tweede ronde op het Londense gras. In de eerste ronde ontdeed de Luikenaar zich in vijf sets van de Litouwer Ricardas Berankis (ATP 196): 4-6, 6-3, 2-6, 6-4 en 6-3. In de volgende ronde volgt voor Darcis een duel met de Spanjaard David Ferrer (ATP 39).

“Mooiste zege uit mijn carrière”

Bemelmans viel na zijn overwinning op zijn knieën voordat hij het Londense gras op Court 16 kuste. “Ik werd overwelmd door de emoties”, aldus de 29-jarige Limburger. “Dit is een van de knapste prestaties van mijn carrière. Ik schopte het op de US Open (2015) al eens tot de derde ronde, maar dit resultaat is nog mooier. Wimbledon is mijn favoriete toernooi”, verklaarde Bemelmans. “De eerste twee sets heb ik écht goed gespeeld, maar nadien tenniste ik te passief. In de beslissende set moest ik alles uit de kast halen om niet uitgeschakeld te worden. Ik heb gevochten voor elk punt en Medvedev begon zich te ergeren aan de umpire. Ik heb niet gezien of hij haar bekogeld heeft met muntstukken na de wedstrijd, maar dat is niet mijn zaak. Ik ben gewoon heel gelukkig.”

Bemelmans rukt voorlopig op naar de 96e plaats op de ATP-ranking, waardoor hij voor het US Open later deze zomer geen kwalificaties meer zou moeten afwerken. Bovendien strijkt de Genkenaar ook ruim 100.000 euro op aan prijzengeld. “Met dat bedrag kan ik verder investeren in mijn carrière”, legde Bemelmans uit. “Toen ik de kwalificaties speelde, had ik altijd getekend voor een plaats in de derde ronde. Ik heb niet echt een uitleg voor mijn sterke prestaties. Ik werk hard en volg de schema’s van mijn coach Fred Hemmes keurig op.”

In de vierde ronde wacht de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. “Dat wordt een zware klus. Hij is een grasspecialist. Nu ben ik nog een beetje moe, maar vrijdag zal ik helemaal fit zijn”, besloot Bemelmans.

Coach voorspelt mooie toekomst voor Bemelmans

“Dit is ongelooflijk”, reageerde ook zijn coach, de Nederrlander Fred Hemmes. “Ruben speelt al enkele weken goed. Eindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Hij werkt hard om vooruitgang te boeken en plukt daar de vruchten van. Ik ben heel tevreden. Het was een bizarre partij. Ruben verzwakte nadat hij de tweede set cadeau had gekregen van Medvedev. Hij maakte plots fouten, waardoor de Rus zich opnieuw in de wedstrijd tenniste. In de vijfde set knokte hij terug en won hij de wedstrijd. Dit is echt een knappe overwinning”, analyseerde Hemmes de match.

Ruben Bemelmans stunt op Wimbledon en stoot door naar derde ronde
Foto: BELGA

Bemelmans werkt nu iets langer dan een jaar samen met Hemmes, die behoort tot het trainersteam van Tennis Vlaanderen. De 29-jarige Limburger viel na zijn “mooiste overwinning” in de armen van zijn Nederlandse coach. “Wimbledon is zijn favoriete toernooi. Hij speelt ongelooflijk goed op gras”, steekt Hemmes de loftrompet over zijn poulain. “Nu zal hij wellicht de top 100 opnieuw binnenkomen. Als hij de afspraken die we gemaakt hebben nakomt, wacht hem nog een mooie toekomst. Ruben heeft veel talent, maar hij moet wat meer ballen aan zijn lijf hebben. Er zijn nog details die hij kan verbeteren. Hij kan heel hard meppen op een bal, maar hij zou moeten proberen iets stabieler te zijn.” .

Ruben Bemelmans stunt op Wimbledon en stoot door naar derde ronde
Foto: Photo News