Sterke Aru snelt naar zege op La Planche des Belles Filles, Froome neemt gele trui over van Thomas
Foto: BELGA

Fabio Aru heeft de vijfde rit van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Italiaan was op La Planche des Belles Filles sneller dan Daniel Martin en Chris Froome. De Brit van Sky pakt de gele trui over van Geraint Thomas. Philippe Gilbert en Jan Bakelants kleurden de rit met een lange vlucht.

Bij de start in Vittel ging het vooral over de uitsluiting van Peter Sagan, maar na alle heisa ging het peloton zonder de wereldkampioen van start voor een rit van 160,5 kilometer. Relatief kort voor een Touretappe maar wel eentje met een aankomst op een col van eerste categorie: La Planche des Belles Filles, bijna zes kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5 procent.

Thomas Voeckler, die bezig is aan zijn laatste Tour, ging er als eerste vandoor. Drie Belgen gingen mee: Jan Bakelants, Philippe Gilbert (op zijn 35e verjaardag) en Thomas De Gendt. Nog erbij: Mickaël Delage, Edvald Boasson Hagen, Dylan Van Baarle en Pierre-Luc Périchon.

In het peloton zette BMC zich vrij snel op kop in dienst van kopman Richie Porte. De Australiër had zijn zinnen gezet op de ritzege, omdat een eerste plek ook tien seconden bonificatie oplevert. Een extra troef voor Porte om de kloof met Chris Froome te dichten. De vluchters kregen dan ook niet veel meer dan drie minuten voorsprong op het peloton.

Het ging hard in de vijfde rit van de Tour. Het eerste uur werd afgelegd tegen een gemiddelde van 49 kilometer per uur. Ondertussen zette ook het Astana van Italiaans kampioen Fabio Aru zich mee aan kop van het peloton, waardoor de zegekansen van de vluchters zo goed als nul waren.

Bij de enige tussensprint van de dag kwam Hagen als eerste door, voor Gilbert en De Gendt. Michael Matthews won de spurt in het peloton en pakte zo acht punten. Arnaud Démare werd vijfde en verloor zo vijf punten op de Australiër in het puntenklassement.

Op de Côte d’Esmoulières, een bergje van derde categorie, kreeg De Gendt het moeilijk. De Belg van Lotto-Soudal moest dan ook als eerste lossen uit de kopgroep. Bakelants voelde zich wel goed en sprong weg van zijn medevluchters. Hij pakte op de top twee punten voor de bergtrui. Ondertussen stabiliseerde de achterstand van het peloton rond de twee minuten.

In de aanloop naar La Planche des Belles Filles gaf BMC er in het peloton echter opnieuw een snok aan. Voorin zagen Bakelants en Gilbert de bui al hangen en dus gingen de Belgen er met zijn twee vandoor. Enkele kilometers voor de voet van de slotklim nam Team Sky dan het heft in handen, waardoor de voorsprong van Gilbert en Bakelants onder de minuut dook. Het werd dus een hopeloze onderneming.

Sterke Aru snelt naar zege op La Planche des Belles Filles, Froome neemt gele trui over van Thomas
Foto: md

De troepen van Froome hielden er een stak tempo op na op de slotklim terwijl Gilbert probeerde af te raken van Bakelants. Het bleek een vruchteloze poging want op vier kilometer van de top was het over en uit voor de Belgen. Gilbert werd wel beloond met de prijs voor de strijdlust.

Sky bleef het tempo bepalen met vier renners voor Froome: geletruidrager Thomas, Henao, Nieve en Kwiatkowski. Op drie kilometer van de finish gaf de Pool er de brui aan en nam Nieve over. Het plan van Froome klopte als een bus. Wat wil je met een snelheid van 18 kilometer per uur op een stuk van 11 procent? Toch vond Aru de moed om op ruim twee kilometer aan te vallen.

Dan koos Froome zijn moment. De Brit pakte uit met een ferme versnelling terwijl Nairo Quintana snel kraakte en Alberto Contador op achterstand werd gefietst. Aru was echter gaan vliegen en pakte een prachtige ritzege. Daniel Martin werd tweede voor Froome, die de nieuwe leider is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in