Gigantische ijsberg in de maak op de Zuidpool
De barst in de Larsen Foto: AFP

Aan de Zuidpool is zich een van de grootste ijsbergen ooit gezien aan het vormen, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA woensdag bekendgemaakt. Het gigantisch blok ijs hangt nog maar over vijf kilometer aan het continent vast.

De Europese Sentinel-1 satelliet toonde aan dat het niet lang meer zal duren alvorens een enorm deel zal afscheuren van Larsen-C, de vierde grootste ijsplaat op Antarctica. De scheur is intussen 200 kilometer lang, en is nog maar vijf kilometer van de rand verwijderd. Een maand geleden was dat nog maar dertien kilometer.

De Cryosat-satelliet van ESA heef de uiteindelijke ijsberg al in beeld gebracht: het gevaarte heeft een oppervlakte van 6.600 vierkante kilometer, goed voor ongeveer 1.155 kubieke kilometer ijs. De ijsberg steekt ongeveer dertig meter boven het wateroppervlak uit, maar zou gemiddeld 190 meter onder het wateroppervlak kunnen reiken.

Er komen permanent ijsbergen los van Antarctica maar met een oppervlakte van 6.600 vierkante kilometer is deze bijzonder groot. Hij verdient aandacht want hij kan een gevaar vormen voor de de scheepvaart, benadrukt ESA.

Gezien het gevaarte reeds op het water drijft, zal het geen impact hebben op het zeeniveau hebben wanneer het helemaal los is. Maar het maakt deel uit van de gigantische ijsplaat Larsen-C die gletsjers omvat. Indien die uiteindelijk aan de oceaan zouden worden blootgesteld, zou de zeespiegel wereldwijd tien centimeter kunnen stijgen, denken wetenschappers.

Larsen-C zou aldus het voorbeeld kunnen volgen van Larsen-B. Dit schelfijs kwam in 2002 via een gelijkaardig proces los. In 1995 verdween al het Larsen-A ijsplateau. Het ontstaan van een ijsberg is een natuurlijk proces. De opwarming van de lucht en van oceanen kunnen het niettemin versnellen, benadrukken de wetenschappers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in