IBA onderuit door eigen succes
Foto: iba
IBA, de Belgische wereldleider in systemen om kanker zeer precies te bestralen verloor vanochtend even een derde van zijn waarde en stabiliseerde daarna enigszins rond een dagverlies van 15 procent.

Het aandeel was net erg populair geworden doordat het steeds meer miljoenen bestellingen binnenhaalde. Dat ging gisteren overigens gewoon verder met een nieuwe contract van 60 miljoen dollar voor een Amerikaans ziekenhuis. Alleen al aan dienstencontracten is IBA verzekerd voor 1 miljard dollar aan omzet.

Maar het lijkt erop dat IBA verstrikt is geraakt in zijn eigen succes. Het biechtte gisteren op dat de helft van de contracten in uitvoering verraging heeft opgelopen. En pogingen om projecten efficiënter (lees: zonder uit de hand lopende kosten) uit te voeren zijn mislukt. Bovendien moet IBA in groeilanden ‘eenmalige kosten’ ten laste nemen.

IBA is de wereldleider met protontherapiestystemen waarmee kanker preciezer bestraald kan worden dan met de klassieke systemen. Het marktaandeel van protontherapie kan nog enorm groeien. Maar de installatie van een zogenaamde deeltjesversneller (waarmee deeltjes radiactief geladen worden) is een omvangrijk en zeer duur bouwwerk. En het is bij die uitvoering dat het nu misloopt.

IBA is bezig om 400 ingenieurs aan te weven en zou er nog dit jaar nog eens 200 extra willen aanwerven. En het is een nieuwe fabriekshall aan het bouwen van 9000 vierkante meter.

De gevolgen zijn dramatisch voor de verwachte resultaten. Waar eerst voor dit jaar nog om een omzetgroei van 15 à 20% was gerekend, heeft IBA dat nu teruggebracht tot 9 à 10%. En in plaats van dat de winstmarge zou stijgen, geeft IBA nu een marge aan van 0 tot 5%. Met andere woorden: netto zou er dit jaar wel eens rode cijfers kunnen zijn. Financieel kan het bedrijf dat aan: het heeft netto geld op de bank. Maar er valt te vrezen dat ook de volgende jaren minder florissant zullen zijn dan gehoopt.

IBA blijft een van de knapste en populairste groeibedrijven van België en had daar erkenning voor gekregen met een fors opgelopen beurskoers en waardering. Maar die waardering moet nu bijgesteld worden. Het meest zorgwekkende is nog dat IBA bij de eerste winstwaarschuwing een paar maanden geleden blijkaar nog niet begrepen had hoe groot de problemen waren. Het verlaagde toen amper de verwachte bedrijfswinstmarge van 11 à 12% tot 10 à 12.

Nog vandaag geeft het bedrijf verder uitleg in een conference call. Rond 16,00 uur kan het het effect daarvan al te merken zijn op de beurskoers van IBA. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in