De eerste editie van de Omloop van de Westhoek (1.1) is woensdagvoormiddag in het stadhuis van Poperinge boven het doopvont gehouden. Deze wedstrijd, die verreden wordt op zaterdag 30 september, vormt een soort tweeluik met de Eurométropole Tour. Die vindt daags nadien plaats met ongeveer hetzelfde deelnemersveld.

“Wielerclub Hoppeland heeft al jaren ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden”, stelt voorzitter Bart Deschodt. “Negen keer organiseerden we de finish van een etappe in de Franco-Belge, later de Eurométropole Tour. Tweemaal was Poperinge gaststad voor het vertrek van een etappe in die rittenkoers. Met de Omloop van de Westhoek zetten we een nieuwe stap, in samenwerking met Cazeau Pédale, de mensen achter de Eurométropole Tour.”

Al vijf WorldTour-teams hebben hun deelname toegezegd: Quick-Step Floors, Lotto Soudal, LottoNL-Jumbo, AG2R-La Mondiale en FDJ. “Daarnaast hebben we ook al negen procontinentale teams onder de arm genomen. In totaal zullen er wellicht 25 ploegen starten in onze eerste editie”, vervolgt Deschodt. “Toen we nog deel uitmaakten van de Eurométropole Tour of Franco-Belge kregen we mannen als Mark Cavendish, Tyler Farrar, Marcel Kittel, Mark Renshaw en John Degenkolb op ons podium. Wij hopen ook dit jaar op grote namen.”

De Omloop van de Westhoek gaat van start op de Grote Markt van Poperinge. Daarna trekken de renners doorheen de Westhoek met passages in onder andere Nieuwpoort, Veurne, De Panne en Westvleteren om zo terug te keren naar Poperinge. Daar wachten op en rond de Ieperstraat nog eens drie plaatselijke ronden van elk 40 kilometer, met daarin telkens de beklimming van ‘De Klijte’.