De 6 beste films van de week
Pop Aye Foto: rr
Met een olifant door Thailand of met Agnès Varda door ‘la douce France’? De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Howards end

Kostuumdrama met klasse.


Was het vroeger allemaal beter? Natuurlijk niet. Maar je had toen wel nog verbluffende kostuumdrama’s die hun publiek voor volwassenen aanzagen en een zinnenstrelende schoonheid op het scherm toverden. De digitale restauratie van ‘Howards end’ uit 1992 is een lust voor het oog en het (her)ontdekken waard.

naar de recensie >

2

Bram Fischer

Blanke tegen Apartheid.


Wie Nelson Mandela is, moeten we u niet vragen, maar wie was Bram Fischer? Hij was, onder meer, de advocaat die Nelson Mandela verdedigde op het beruchte Rivoniaproces, waarna Mandela 27 jaar kon gaan brommen op Robbeneiland. Recensent Orlando Verde zag ‘niet alleen een correct historisch drama’: ‘het is ook een relevante denkoefening over verzet’.

naar de recensie >

3

L’amant double

Erotische tweelingenthriller.


De regisseur van ‘Swimming pool’ slaat weer toe: François Ozon plaagt, prikkelt en stoeit met een film over een vrouw die verliefd wordt op haar psychiater, om vervolgens te vallen voor haar psychoanalyticus. Je kan het haar niet eens kwalijk nemen: ze lijken dan ook als twee druppels water op elkaar – twee rollen voor Jérémie Renier om duimen en vingers en wat nog meer bij af te likken.

naar de recensie >
een interview met regisseur François Ozon >

4

Get out

De horror van racisme.


Een zwarte jongen gaat op bezoek bij zijn blanke schoonouders. De deur naar de kelder blijft dicht: ‘Daar zit zwarte schimmel.’ Met een goed gevoel voor humor legt ‘Get out’ de gruwel bloot van alledaags racisme en de scheve verhoudingen die erachter schuilgaan. De gewelddadige gevolgen daarvan zijn dan weer iets minder alledaags. Deze slimme film entertaint én zet je aan het denken. Een van de beste Amerikaanse films sinds lang.

naar de recensie >

5

Pop Aye

Met een olifant door Thailand.


Een midlifecrisis doet wat met een mens: de ene koopt een motor, de andere gaat op stap met een olifant. En die andere is het hoofdpersonage van deze Thaise roadmovie, die buiten zijn titel weinig te maken heeft met de spinazievretende stripfiguur. Recensent Ruben Aerts zag ‘een bijzonder pleidooi voor onthaasting’ en ‘een kleinood dat bescheiden schittert’.

naar de recensie >

6

Visages, villages

Met Agnès Varda door Frankrijk.


Wie deze zomer vakantie viert in eigen straat kan zichzelf alsnog trakteren op een reisje door la douce France. Het is best charmant in de camionette van regisseuse Agnès Varda en streetartkunstenaar JR, die onderweg hun landgenoten in de spotlights zetten. Deze kleine film is zo roekeloos oprecht dat hij met een etiket zou moeten komen: pas op, breekbaar.

naar de recensie >

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in