De noodkreet van de ouders van de kleine Thorben uit Schelle is duidelijk gehoord. Het verhaal raakte via sociale media de harten van heel wat Belgen. Zij duimden niet alleen voor de jongen, maar stelden ook massaal oplossingen voor om het mobiliteitsprobleem van het kind te doen verdwijnen. Nu is er een mogelijke oplossing uit de bus gekomen.

Het jongetje met zware hersenschade had dringend nood aan gespecialiseerde zorg. Toen er een plekje vrijkwam in de dagopvang van De Maretak in Duffel waren zijn ouders enorm blij, maar hun geluk werd meteen getemperd, want ze hadden een praktisch probleem. Zowel zijn mama als zijn papa werkte immers fulltime om geld te verdienen voor hun gezin en de extra kosten die ze staken in de zorgen voor hun gehandicapte zoon. Om hun huis toegankelijk te maken voor hem, investeerden ze al 100.000 euro. Stoppen met werken was dus absoluut geen optie. En met die drukke dagindeling konden ze onmogelijk hun zoontje 's morgens van maandag tot vrijdag naar het centrum brengen, 20 kilometer verderop.

Kracht van sociale media

Daarom besloten Thorben zijn ouders om een noodkreet te slaan op ATV en via sociale media. Via die weg gingen ze op zoek naar iemand die het zag zitten om dagelijks hun kleine jongen naar De Maretak in Duffel te brengen. Een grote wagen was wel noodzakelijk, zodat ook de rolstoel van Thorben mee vervoerd kon worden. Bij het berichtje schreef de man een hartverscheurende zin: 'als we geen oplossing vinden moeten we hem laten slapen in een internaat'. 

Mogelijke oplossing gevonden

Thorbens vader kijkt nog steeds vol ongeloof naar zijn mailbox. Die werd overspoeld met reacties van mensen die zijn familie een hart onder de riem wilden steken of zelfs een helpende hand wilden toereiken. Zelfs wildvreemde Vlamingen boden aan om het jongetje in zijn rolstoel naar zijn dagopvang te vervoeren. 

'Het kinderrechtecommissariaat heeft zelfs contact met ons opgenomen, omdat het probleem van Thorben zo schrijnend was en ze zelf mee naar een oplossing wilden zoeken', aldus Mano Janssen. De vader wil nu iedereen nog terugmailen en hen bedanken voor de steun en goede raad. 'Volgende week zit ik samen met iemand die een crowdfundingsactie wil starten om een grote wagen te kopen. Daarmee zouden we dan een netwerk van vrijwilligers kunnen opstarten, waarmee verschillende mensen hem zouden kunnen wegbrengen en halen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in