Verdachten neergehaalde vlucht MH17 worden door Nederland berecht
Een reconstructie van de Boeing 777, opgebouwd met wrakstukken van MH17. Foto: REUTERS

Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders van de neergehaalde vlucht MH17 zal door een Nederlandse rechter gevoerd worden. Dat hebben de vijf meest betrokken landen samen beslist. Het beklaagdenbankje zal waarschijnlijk leeg blijven.

De vijf meest betrokken landen bij de crash van MH17, Oekraïne, Nederland, Maleisië, Australië en België, voeren al twee jaar samen onderzoek, maar het bleef lang onduidelijk waar de daders vervolgd zouden worden. Nederlandse diplomaten lobbyden zonder succes voor een speciale onderzoekstribunaal van de Verenigde Naties. Dat werd tegengehouden door Rusland.

Dan bleef er nog een tweede optie over om met de vijf landen samen een tribunaal op te richten, maar ook daar bleek geen oplossing in te zitten. Zo heeft Maleisië nog altijd de doodstraf voor de zwaarste misdrijven en verschilt het Nederlandse recht sterk van dat in Oekraïne.

Op 17 juli is het precies drie jaar geleden dat de vlucht van Malaysia Airlines, MH17, werd neergehaald boven het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen, kwamen om.

Russische verdachtmaking

Deze week werd uiteindelijk beslist om Nederland het proces te laten uitvoeren. Voor Rusland wordt dat ongetwijfeld een nieuw argument voor zijn betoog dat het proces sowieso niet eerlijk zal verlopen. Een Nederlandse rechter zou volgens de Russische logica nooit onpartijdig kunnen oordelen over de emotionele zaak.

Het zal nog wel een tijdje duren voor er een uitspraak komt. Het proces is buitengewoon ingewikkeld en Rusland noch de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne lijken van plan om mee te werken aan het onderzoek. Ook al zijn de landen natuurlijk nauw betrokken bij de zaak. Volgens de eerste onderzoeken werd een Russische antivliegtuigraket gebruikt. Het is ook onwaarschijnlijk dat de verdachten fysiek aanwezig zullen zijn. De beklaagdenbank blijft leeg, maar in Nederland is men wel hoopvol dat de zaak voor opheldering zorgt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in