Buitenlandse artsen toegelaten aan ziekbed van Liu Xiaobo
Betogers sturen in Hong Kong een postkaartje naar Liu Xiaobo uit protest. Foto: AFP

Onder hevige internationale druk heeft China volgens de lokale autoriteiten buitenlandse artsen uitgenodigd om de dissidente Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo te behandelen.

De 61-jarige Liu werd in 2009 veroordeeld tot 11 jaar cel wegens ‘subversief’ gedrag tegenover de staat, maar is van de gevangenis naar het ziekenhuis overgebracht wegens terminale leverkanker.

Het ziekenhuis van Shenyang, in het noordoosten van China, heeft wereldwijd de meest gerenommeerde experts op het vlak van leverkanker uitgenodigd. Ze komen uit de Verenigde Staten, Duitsland en nog andere landen en zullen het medische team van Liu Xiaobo vervoegen.

Liu is medeauteur van het Charter 08, een document dat in 2008 werd getekend door 300 intellectuelen en waarin wordt opgeroepen tot een ‘vrije, democratische en grondwettelijke staat’ in China.

Sinds bekend werd dat hij terminale leverkanker heeft, hebben diverse westerse landen Peking opgeroepen om Liu Xiaobo toe te laten China te verlaten en zich in het buitenland te laten behandelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in