‘Iedereen aan het werk is haalbare ambitie’
Minister van Werk Kris Peeters. Foto: Dieter Telemans

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil tegen 2025 volledige tewerkstelling in België. Daarmee volgt de vicepremier het voorbeeld van Duits bondskanselier Angela Merkel.

Volledige werkgelegenheid wordt gezien als een werkloosheidspercentage van minder dan drie procent. Economen gaan ervan uit dan een samenleving met nul procent werklozen onhaalbaar is. Mensen die hun werk kwijtraken, hebben de volgende dag niet meteen een nieuwe baan. Ook school­verlaters hebben tijd nodig om werk te vinden.

‘Haalbare ambitie’

Deze ambitie is volgens minister Peeters een haalbare kaart. ‘Volgens het planbureau zal de werkloosheidsgraad in België tegen 2018 zakken naar 6,6 procent. Tegen 2020 willen we dat naar drie procent brengen’, zegt Peeters in De Ochtend op Radio 1.

Om die doelstelling te halen zijn er volgens Peeters nog 240.000 jobs nodig. Dat komt bovenop de extra 216.000 arbeidsplaatsen waarop de minister deze regeerperiode rekent.

‘In bepaalde regio’s zitten we al dicht bij de drie procent. In andere regio’s van het land moet het beter’, aldus Peeters. Volgens Peeters zullen de reeds genomen maatregelen, Werkbaar Werk en de taxshift, aangevuld met bijkomende maatregelen ervoor zorgen dat de werkloosheidsgraad daalt.

Peeters wil onder andere de sociale dumping in de bouw en de e-commerce aanpakken. ‘Ik zal de maatregelen bespreken in de ministerraden.’ Peeters rekent ook op de samenwerking met de sociale partners en de regio’s. ‘Het is een ambitie die we moeten delen.’

Duitsland

Peeters volgt het voorbeeld van Merkel, maar Duitsland staat er economisch gezien beter voor dan België. ‘De werkloosheidsgraad is daar inderdaad lager, maar dat mag onze ambitie niet temperen’, zegt de minister.

Volledige werkgelijkheid is dus geen onhaalbare kaart. Duitsland is goed op weg, maar ook Japan en de VS streven ernaar. ‘Waarom niet dezelfde ambitie delen als Duitsland?’, besluit Peeters.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig