De raket die Noord-Korea dinsdag afvuurde, kan een ‘grote nucleaire kernkop’ vervoeren. Dat heeft het Noord-Koreaanse regime in Pyongyang woensdagochtend zelf verkondigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bevestigde dinsdagavond dat het inderdaad om een intercontinentale raket ging.

Tillerson verwierp ‘deze nieuwe escalatie van dreiging’ van Noord-Korea. ‘De Verenigde Staten verwerpen met klem deze nieuwe test. De lancering van de langeafstandsraket is een bedreiging voor de VS, zijn bondgenoten, de regio en de wereld’, aldus Tillerson.

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KNCA benadrukte woensdag dat het land voor het eerst een geslaagde proeflancering heeft gehouden van een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Die kan 'een grote, zware kernkop dragen'.

'Cadeau voor de Amerikaanse smeerlappen'

Kim Jong-Un maakt zich sterk dat de confrontatie tussen de VS en Pyongyang 'in een finale fase' zit. In één adem noemde de Noord-Koreaanse leider de ballistische raket 'een cadeau voor de Amerikaanse smeerlappen', naar aanleiding van hun nationale feestdag op 4 juli.

Als reactie hielden de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen woensdag oefeningen in de regio. Ze schoten ter hoogte van de Zuid-Koreaanse kust onder meer ballistische raketten af in de richting van Noord-Korea. Een militaire woordvoerder benadrukte dat het ging om oefeningen, die 'een stevige waarschuwing' is voor Pyongyang.

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In is de lancering van Pyongyang 'een serieuze provocatie'. 'Het is nodig dat we reageren op deze rakettest. We moeten aan Noord-Korea laten zien dat we gepast kunnen reageren', aldus Moon Jae-In.

Spoedvergadering

De Verenigde Staten vroegen dinsdag een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, had een telefonisch onderhoud met haar Chinese ambtsgenoot Liu Jieyi, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit.

Pyongyang maakte dinsdagavond bekend met succes een intercontinentale raket te hebben getest. Rusland en China, die het dichtst staan bij het zeer geïsoleerd regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, hebben er dinsdag bij Noord-Korea op aangedrongen een moratorium te respecteren op nucleaire testen en het afschieten van ballistische raketten.

'Raket is een cadeau voor de Amerikaanse smeerlappen'
Foto: Photo News