Bora-Hansgrohe bleef tot op het laatste moment hopen dat de UCI de beslissing van de wedstrijdjury ongedaan zou maken, maar kreeg dus geen gehoor. Aan de bus gaf ploegleider Ralph Denk nog een opvallend interview net voor de start van de vijfde etappe: "Peter is klaar om te starten", klonk het daar.

Het lijkt erop dat het protest vooral een procedurele stap was om het team in te dekken tegen eventuele schadeclaims. “Wereldkampioen Peter Sagan werd vandaag gediskwalificeerd op basis van artikel 2.1.040/ 10.2.2 (onregelmatig sprinten). De ploeg gaat niet akkoord met deze beslissing en tekent er officieel protest tegen aan”, bevestigde BORA dinsdagavond.

"Voor ons is het duidelijk. Als hij vandaag niet start, dan is de Tour voorbij voor Peter. We zullen de beslissing sportief opnemen, maar zien het incident helemaal anders dan de jury", zo stelde ploegleider Ralph Denk woensdagmorgen.

"Zullen de Tour niet verlaten"

"Voor ons is het een race-ongeval. Er is geen sprake van intentie of opzet bij Peter. Zijn elleboog gaat naar buiten om zijn balans te bewaren. Je ziet ook dat iemand als Greipel na de etappe heel boos was, maar ondertussen van mening is veranderd. Sagan ziet dat ook zo. Cavendish komt met hoge snelheid achter hem. Hij raakt Peter, die daarom moet balanceren. Iedereen begrijpt dat, als je geraakt wordt aan 60km/u dat je je evenwicht moet bewaren. Grote sprinters als McEwen en Petacchi hebben het ook voor Peter opgenomen."

"Als de UCI bij de beslissing blijft, zullen we de Tour niet verlaten. Dat werd even geopperd op de Slovaakse televisie, maar die interpretatie klopt niet. Met Buchmann en Majka hebben we twee renners die zeer goed staan in het klassement. Dan moeten we ons op hen concentreren, hoe jammer het ook zou zijn om zonder Peter verder te gaan."

Cavendish viel nadat hij, volgens de wedstrijdjury, uit balans werd gebracht door een elleboogbeweging van Sagan. De Slovaak kwam in Vittel als tweede over de streep na winnaar Arnaud Démare. Aanvankelijk werd de vijfvoudige groene trui gedeklasseerd en beboet. Later volgde zijn officiële uitsluiting. Dimension Data liet dinsdagavond weten dat Cavendish een schouderbreuk opliep en woensdag niet meer start in rit vijf.