Mark Cavendish komt woensdag niet meer aan de start van de vijfde etappe in de Tour de France. De 32-jarige sprinter van Dimension Data liep een gebroken schouder op in zijn valpartij tijdens de sprint dinsdag, zo bevestigde zijn team dinsdagavond. Eerder werd wereldkampioen Peter Sagan door de wedstrijdjury al uit koers gezet omdat hij die val had veroorzaakt door een gevaarlijke beweging.

 

 

De Slovaakse wereldkampioen Peter Sagan duwde Cavendish in de eindsprint in Vittel met zijn elleboog de hekken in. De Brit ging daarna hard onderuit. Meteen na de finish ging Sagan zich nog excuseren bij Cavendish, een gebaar dat die laatste kon appreciëren: “Ik was wel heel dankbaar dat Peter na de finish naar mij kwam.”

Zijn ploeg meldde na de etappe al dat Cavendish last had van zijn rechterschouder en -hand. Hij moest naar het ziekenhuis voor onderzoek.

“Jammer genoeg is Mark Cavendish verplicht zich terug te trekken uit de Ronde van Frankrijk”, laat Dimension Data weten.

“Ik ben natuurlijk ontzettend ontgoocheld over die breuk”, klonk het uit de mond van Cavendish in een droog persbericht. “Mijn ploeg was vandaag geweldig. Zij voerden ons plannetje van vanochtend tot in de perfectie uit. Ik voelde dat ik een goede positie zat om te winnen. Dat ik niet alleen die sprintzege verlies, maar ook nog eens de Tour - een wedstrijd waar ik mijn hele carrière rond heb gebouwd - moet verlaten is ontzettend triest. Ik wens mijn ploegmakkers alle geluk toe voor het vervolg van de Tour. Ik kijk er naar uit om hen op tv te zien koersen.”

Teamdokter Andrian Rotunno: “Mark heeft een breuk in zijn rechter schouderblad. Gelukkig is er op dit moment geen operatie nodig. En nog belangrijker: er is geen schade aan de zenuwen. Hij heeft om medische redenen wel moeten opgeven in de Tour en we zullen hem de komende dagen goed opvolgen.”

Cavendish won in zijn carrière al 30 Tourritten, vier minder dan recordhouder Eddy Merckx. In 2011 mocht hij de groene trui mee naar huis nemen. De voorbije vijf jaar ging dat shirt telkens naar Sagan.

Ook Cavendish naar huis: sprinter stapt uit de Tour de France na val met Sagan
Foto: EPA
Ook Cavendish naar huis: sprinter stapt uit de Tour de France na val met Sagan
Foto: Photo News
Ook Cavendish naar huis: sprinter stapt uit de Tour de France na val met Sagan
Foto: BELGA