Noord-Ierland krijgt pas na zomer nieuwe regering
Michelle O’Neill, leider van Sinn Fein Foto: AFP

De gesprekken over het oplossen van de politieke impasse in Noord-Ierland zijn donderdag zonder een doorbraak geëindigd. De leidster van de Democratic Unionist Party sluit een nieuwe regering voor het einde van de zomer zelfs uit.

Michelle O’Neill, de leider van Sinn Fein, zei dat de regering van May schuldig is aan een ‘monumentale beslissing’, en de gesprekken had ondermijnd door de rivaliserende partij DUP aan boord te halen om steun te verlenen aan haar minderheidsregering in het Britse parlement. ‘Wij zijn teleurgesteld, maar niet verrast, dat er geen overeenkomst is’, zei O’Neill aan de verslaggevers.

DUP-leidster Arlene Foster zei dat de partijen deze zomer zullen doorwerken aan een oplossing, en ‘later op het jaar’ op een akkoord mikken. Ze zei dat de Britse minister van Noord-Ierland, James Brokenshire, ‘de partijen wat ruimte probeert te geven’.

Brokenshire zei dat zijn gesprekken met de DUP en Sinn Fein van dinsdag aantoonden dat de verschillen ‘niet snel genoeg opgelost kunnen worden om onmiddellijk een regering te vormen’.

Noord-Ierland zit in een regeringscrisis sinds het katholiek-republikeinse Sinn Fein begin dit jaar de coalitie met de protestants-unionistische DUP opzegde. Nieuwe verkiezingen in maart brachten geen soelaas.

De gesprekken werden nog bemoeilijkt doordat May na haar verkiezingsnederlaag van 8 juni een minderheidsregering moest vormen. Vorige week stemde DUP ermee in de Conservatieven van May te steunen bij bepaalde stemmingen, in ruil voor extra geld voor onder meer infrastructuur en onderwijs in Noord-Ierland.