De directie van de Tour de France heeft regerend wereldkampioen Peter Sagan uit de wedstrijd gezet. Aanleiding is de sprint van vandaag, waar hij met een elleboogstoot Mark Cavendish ten val bracht.

Dat bevestigt de voorzitter van de jury aan persagentschap Reuters. In eerste instantie was Sagan naar de laatste plaats verwezen, en kreeg hij een straftijd van dertig seconden toegewezen. Maar de jury kwam later op die beslissing terug, besliste hem naar huis te sturen.

De jury stelt nu dat Sagan met zijn elleboogstoot een 'collega in gevaar heeft gebracht' en daar staat uitsluiting op. 'In toepassing van artikel 12.104 van het UCI-reglement werd de straf aangepast', aldus jury-voorzitter Philippe Mariën. 'We hebben beslist om Peter Sagan te diskwalificeren omdat hij met zijn actie een aantal van zijn collega’s in gevaar heeft gebracht in de sprint. We hebben artikel 12.104 toegepast waardoor we de mogelijkheid hebben om een renner te diskwalificeren en een boete te geven.'

Ploeg van Sagan in het ongewisse

Peter Sagan bleef na bekendmaking van zijn (zware) straf binnen in het hotel. Enkel de perschef van Bora-Hansgrohe kwam even uitleg geven: 'Net als alle sportdirecteurs hebben we zopas de officiële melding gekregen en dan hebben we gezien dat Sagan wordt uitgesloten. We hebben dus verder geen uitleg gekregen, die gaan we nu aan de jury vragen.'

Sagan blijft vanavond in het hotel en zal niet naar buiten komen, pas morgen bij de ploegbus zal de ploeg verdere verklaringen afleggen.

Ellebogenwerk

Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer brak het peloton in stukken door een val met onder andere geletruidrager Geraint Thomas. De latere ritwinnaar Arnaud Démare versnelde met Sagan in zijn wiel. Cavendish wilde langs de nadars rechts passeren bij de wereldkampioen maar die deed de deur dicht, met het nodige ellebogenwerk. De Brit smakte tegen het asfalt terwijl Sagan zich meesterlijk kon rechthouden. Ondertussen knalden Ben Swift en John Degenkolb op Cavendish en kwamen ook zij zwaar ten val.

Na de finish zag Sagan de bui al snel hangen. Hij trok meteen naar Cavendish om zijn excuses aan te bieden. Maar Dimension Data, het team van de Brit, wist die maar matig te appreciëren, en vroeg om een sanctie. In eerste instantie kwam Sagan er goedkoop vanaf, maar later werd de strafmaat alsnog opgetrokken.

Ook voor Cavendish dreigt het doek te vallen over deze Tour. Hij werd na afloop afgevoerd naar het ziekenhuis met zijn arm in een verband. Er wordt gevreesd voor een gebroken schouder.

Sagan won in deze Tour al één rit, en was een van de favorieten voor de groene trui.