Belgen durven bank niet omzeilen
Foto: REUTERS

40 leningen, 100 kredietgevers. Een klein half jaar na de start van de Belgische tegenhanger van de Lending Club, durven weinig Belgen elkaar geld lenen zonder bank.

Vijf maanden nadat in België de eerste financiële site toelating kreeg om de banken buitenspel te zetten door particulieren geld aan elkaar te laten lenen (DS 2 februari), blijkt het succes van de nieuwe Belgische start-up Mozzeno.com voorlopig beperkt.

Tot op vandaag werden amper 40 online-leningen goedgekeurd, meestal voor renovaties (rente 2,9 procent), de aankoop van tweedehandsauto’s (rente 3,6 procent) en kredieten voor alle doelen (rente 5,85 procent). Gemiddeld voor een bedrag van 3500 tot 4.000 euro, dat is minder dan de helft dan waar de Waals-Brusselse oprichters oorspronkelijk op mikten.

1.500 kredietaanvragen

‘Dat klopt’, geef Xavier Laoureux schoorvoetend toe. Maar dat komt volgens hem onder meer omdat er om veiligheidsredenen veel investeerders nodig zijn vooraleer een lening door de site kan worden goedgekeurd. ‘We knippen de lening op in kleine deeltjes, zodat het risico van de kandidaat-investeerders gespreid wordt en hij of zij met één lening nooit een groot bedrag kwijt kan zijn. Een particuliere investeerder kan maximaal 5 procent van je kapitaal in een en dezelfde lening stoppen.’

En dat bemoeilijkt de groei. Kandidaat-leners zijn er genoeg. Mozzeno kreeg in vijf maanden liefst 1.500 kredietaanvragen binnen. Maar het vertrouwen winnen van particuliere Belgische investeerders blijkt veel moeilijker. Zo’n 350 Belgen hebben zich aangemeld, maar daarvan hebben slechts 100 landgenoten hebben ook echt geld op hun rekening gestort (gemiddeld 2.500 euro). Het blijft daardoor voor Mozzeno zoeken naar een evenwicht. ‘Er is wel geld, maar voorlopig zijn er nog onvoldoende investeerders om de groei te kunnen versnellen’, aldus Laoureux.

Bankenhatende Amerikanen

Het contrast met de VS, waar veel ‘bankenhatende’ Amerikanen hun kredietkaartschulden massaal herfinancieren bij de Lending Club, is groot. Dat komt deels vanwege strenge Belgische wetgeving, die om veiligheidsredenen peer-to-peer lending slechts via een omweg toelaat. Maar wellicht ook vanwege een groter wantrouwen bij de Belgische consument.

Mozzeno, dat inmiddels na een kapitaalverhoging al 465.000 euro startkapitaal heeft opgehaald, wil dat vertrouwen winnen door verder te investeren. Er is een tweede kapitaalronde bezig en de start-up gaat sleutelen aan zijn aanbod. Zo verdwijnt de categorie ‘kredieten voor alle doelen’ - mensen willen weten waarin ze investeren, dus dat gaan we specificeren - en overweegt de site ook om kredieten voor kmo’s en starters aan te bieden.