Landelijke Kinderopvang pleit voor betere omkadering van onthaalouders
Themabeeld. Foto: Liesbeth Gaethofs LG

De Landelijke Kinderopvang pleit ervoor om onthaalouders een betere omkadering en een regelgeving op maat te geven. Op die manier kan de trend van het dalende aantal onthaalouders worden tegengegaan, zo stelt de kinderopvangorganisatie.

De krant De Tijd meldde dat het aantal onthaalouders in Vlaanderen blijft afnemen. In 2014 waren er nog 5.718 onthaalouders, maar in 2016 bleven daar nog maar 5.218 van over. Tussen 2011 en 2014 waren ook al meer dan 3.000 onthaalouders gestopt.

De Landelijke Kinderopvang, de grootste organisatie van kinderopvang, zegt ook al enige tijd met die trend geconfronteerd te worden. ‘Over een periode van tien jaar gaat het bij ons om een daling met zeventien procent’, zo zegt Mia Houthuys.

Volgens haar is die tendens een gevolg van de registratie- en vergunningsregels, die niet altijd op maat van de onthaalouders zijn gemaakt. ‘Die regels zijn geïnspireerd op die van de kinderopvang, maar dat past niet altijd bij de kleinschalige opvang die de onthaalouders aanbieden’, zo klinkt het.

Daarnaast pleit de organisatie ook voor betere omkadering. ‘Zorg er bijvoorbeeld voor dat er vaker mensen bij de onthaalmoeders aan huis kunnen gaan om ondersteuning te bieden bij eventuele problemen’, zo klinkt het. ‘Dat zal wellicht meer geld kosten. Maar dat is een kwestie van een keuze te maken bij de besteding van de middelen voor kinderopvang.’