Homans: ‘Beslissing om erkenning moskee in te trekken is onherroepelijk’
Minister Liesbeth Homans. Foto: Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Liesbeth Homans is niet van plan om haar beslissing om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in te trekken, nog terug te draaien. Ook een onderhoud met het bestuur van de moskee, dat volgende maandag plaatsvindt, zal daar niets aan veranderen, zegt ze.

De N-VA-minister verklaarde dinsdag in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement ‘verbaasd’ te zijn over de communicatie van de Beringse moskee. Het bestuur heeft minister Homans uitgenodigd voor een onderhoud, nadat maandag bekend raakte dat ze de erkenning van het gebedshuis intrekt omdat ‘bevolkingsgroepen er tegen elkaar worden opgezet’. De minister noemt het ‘bizar’ dat de moskee haar niet eerder contacteerde, aangezien de procedure tot intrekking weken geleden al was opgestart.

‘Ik ben uiteraard ingegaan op de uitnodiging om een gesprek te voeren, maar dan uit beleefdheid. Ik hoor nu in de media dat het de bedoeling is van het moskeebestuur om mijn beslissing nog om te keren, maar dat is niet de bedoeling’, zegt ze. ‘Mijn beslissing is onherroepelijk. Het ministerieel besluit is al ondertekend en verstuurd’.

De Fatih-moskee maakt deel uit van het Diyanet-netwerk, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken. Naast de Fatih-moskee zijn in ons land nog twaalf andere moskeeën van het Diyanet-netwerk officieel erkend. Volgens Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) moet de minister niet talmen om nu ook de erkenning van die moskeeën snel in te trekken, maar daarvoor heeft de minister ‘nog onvoldoende informatie’, zegt ze. Bovendien gebeurde de erkenning van de Diyanet-moskeeën niet collectief, en moet dus ook bij een eventuele intrekking elk dossier apart worden behandeld, aldus de minister.