KBC schrapt loonevolutie volgens anciënniteit
Foto: BELGA

De vakbonden en de directie bij KBC hebben na maanden van voorbereiden en onderhandelen een akkoord gesloten over een nieuw verloningsmodel. Dat melden ze in een persbericht. Vanaf volgend jaar zal het salaris van circa 14.000 bedienden en kaderleden bij de bank-verzekeraar gestoeld zijn op hetzelfde model, dat onder meer een uitgebreid ‘cafetariaplan’ bevat.

Voor Johan Thijs, de ceo van KBC, was een nieuw loonbeleid nodig om de uitdagingen aan te gaan. ‘De snel evoluerende wensen van klanten en de digitale transformatie brengen voor de financiële sector de komende jaren heel wat uitdagingen met zich mee. KBC bereidt zich daarop voor door te investeren in innovatie en in een wendbare, klantgerichte organisatie met duurzame rendabele groei als uitgangspunt’, zegt hij. Hij is fier over de ‘constructieve sfeer’ waarin de gesprekken verliepen.

Het was de laatste maanden nochtans niet altijd peis en vree bij KBC. In maart morden de vakbonden nog omdat de bank-verzekeraar een tijdelijke cao over een verhoging van de maaltijdcheques van 7 naar 8 euro niet wilde verlengen. ‘Dat probleem is nu opgelost. De maaltijdcheques worden vanaf 1 juli weer verhoogd naar 8 euro’, zegt LBC-vakbondsman Dirk De Backere. Hij looft de aanpak bij de onderhandelingen en zegt dat ze ‘de moeite waard’ waren. ‘We hebben er het maximum uitgehaald.’

Loonevolutie

KBC kiest vanaf 2018 voor een marktconforme vaste verloning met meer ruimte voor individuele differentiatie. Aan de bestaande inschalingen van functies en medewerkers wordt niet geraakt, maar KBC zal voortaan verlonen op basis van ‘loonbanden’. Dat is een marktconforme loonvork die de opgenomen verantwoordelijkheden weerspiegelt. ‘De loonevolutie wordt niet langer bepaald door anciënniteit maar door individuele bijdrage’, luidt het. Een starter die vlug opklimt, zal voortaan sneller meer verdienen bij KBC.

Daarnaast speelt de bank ook in op de maatschappelijke trend om een deel van het vaste loon om te zetten in voordelen die voor de werknemer de meeste persoonlijke toegevoegde waarde leveren. Het ‘cafetariaplan’, waarbij een stuk vast loon kan worden ingeruild voor ander voordelen (extra verlof, smartphone, fiets...) is er niet enkel meer voor kaderleden. Dat was een van de vakbondseisen, net als de hervorming van de evaluaties. KBC schaft de klassieke jaarlijkse evaluatie af en kiest voor ‘continue progressiedialogen’, waarbij problemen meteen aangepakt worden.