De maan krijgt nog eens bezoek
Foto: AP

Het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa heeft plannen onthuld om tegen 2030 een Japanner te laten rondwandelen op de maan. Een tweede ‘race naar de maan’ lijkt nu echt wel een feit.

Het startschot voor de eerste race naar de maan werd op 3 november 1957 gegeven, met de lancering van Spoetnik door de Sovjet-Unie. In volle Koude Oorlog schakelden de VS meteen flink wat versnellingen hoger, om de race uiteindelijk ook te winnen op 20 juli 1969, met de ‘giant leap for mankind’ van Neil Armstrong. In totaal wandelden twaalf mensen op de maan - allemaal Amerikanen - en na 1972 leek de interesse voorbij.

Ruimtemissies spitsten zich in de daaropvolgende decennia toe op andere oorden in het heelal. Zo werden er bijvoorbeeld tientallen tripjes georganiseerd naar ruimtestations zoals het ISS, en er waren natuurlijk ook missies naar kometen en planeten. Jaar na jaar deden daar ook steeds meer landen aan mee - in mei van dit jaar stond de teller op 37 nationaliteiten.

Veel spannends

Wie naar de kalender kijkt voor de komende twintig jaar, zal zien dat er bijzonder veel spannends te gebeuren staat in de ruimte. Heel wat tuigen zullen bijvoorbeeld afreizen naar Mars, maar ambitieuzere projecten trekken onder meer naar Mercurius, of zelfs naar Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster.

Maar misschien wel het meest opvallende, is de herboren interesse in de maan. De eerstkomende jaren zullen onder meer China en India er onbemande sondes laten landen en daarna zullen verschillende landen wedijveren om voor de tweede keer een ‘eerste’ mens op de maan te zetten.

De nieuwe Neil Armstrong

De plannen van het Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) zijn de meest recente. In 2025 nemen ze alvast deel aan een Nasa-missie die een satelliet wil bouwen die rond de maan zal cirkelen, maar als nadien alles volgens plan verloopt, wandelt er rond 2030 een Japanner op de maan. Zal hij of zij de nieuwe Neil Armstrong zijn?

Dat hangt onder meer af van of er tijdens de bovengenoemde Nasa-missie astronauten zullen afdalen naar de maan. Als dat zou gebeuren, dan is de Britse astronaut Tim Peake alvast kandidaat. Maar Amerikaans president Donald Trump heeft ook al zijn interesse in de maan laten blijken, en ’s mans patriottisme zou wel eens stokken in de wielen van Peake kunnen steken.

En ook China is kandidaat. Maar als dat land Japan wil kloppen, zal het zich moeten haasten. Eerder dit jaar raakte immers bekend dat men binnen 15 à 20 jaar een Chinees op de maan wil laten landen. Tussendoor plant ook het Russische Roscosmos eindelijk ook een Russische voetafdruk op de maan na te laten.

Over een tiental jaar belooft het dus behoorlijk druk te worden richting maan. Die zal alvast blij zijn om voor het eerst in meer dan een halve eeuw nog eens bezoek te krijgen.