Vakbonden reiken rapport uit aan regering-Michel: ‘gebuisd over de hele lijn’

Het is de tijd van het jaar voor het groot rapport en daarom hebben de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB deze morgen op een ludieke proclamatie ook de regering-Michel een rapport overhandigd. Weinig verrassend is dat ze de regering over de hele lijn een onvoldoende geven.

‘Herpak u! U hebt nog meer dan twee jaar om uw sociaal en fiscaal blazoen op te krikken’, luidde het advies van ACV-topman Marc Leemans.

Enkele acteurs beeldden de rapportuitreiking uit. Een tierende schooldirectrice gaf de ministers Van Overtveldt, Peeters, Bacquelaine, De Block en Michel ervan langs, terwijl die werden uitgejouwd door een honderdtal vakbondsmilitanten. Alle ministers verlieten de klas met ‘een buis’.

Johan Van Overtvelt (N-VA) werd verweten met zijn taxshift ‘de patronale vriendjes van Voka te bedienen’, terwijl er een gat van 8 miljard wordt geslagen in de sociale zekerheid. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is volgens de bonden ‘onbeslist en sterk beïnvloedbaar’ en lijdt aan een ‘Calimero-complex’. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ‘spaart zelfs de mensen die het zeer moeilijk hebben niet’.

Nochtans staat in het regeerakkoord dat men wil komen tot rechtvaardiger belastingen, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen, merkte Leemans op. ‘Terwijl de taxshift ervoor gezorgd heeft dat bijna iedereen nu minder overhoudt, omdat de facturen zijn opgetrokken. En de bedrijven hebben blijkbaar nog niet genoeg gekregen want er is een tweede taxshift in de maak - de hervorming van de vennootschapsbelasting- waarvan wij ons afvragen wie dat gaat betalen.’

De vakbonden gaven de regering ook een lijst met vijf punten mee waar de regering vanaf nu hard moet aan werken:

1. De regering moet zorgen voor meer koopkracht in plaats van hogere facturen. Veel mensen komen nu al niet rond.

2. De regering moet zorgen voor eerlijke belastingen. Het is niet normaal dat werknemers meer belastingen betalen dan vermogenden en grote bedrijven.

3. De regering moet investeren in meer en correct betaalde jobs, openbaar vervoer, zorg, onderwijs, kwaliteitsvolle overheidsdiensten...

4. De regering moet zorgen voor minder werkdruk en voor beter werk. Gezondheid en geluk zijn belangrijk.

5. De regering moet zorgen voor een menswaardig inkomen als ik ziek of werkloos word of op pensioen ga.