TextGrabber kopieert en vertaalt elke (niet-digitale) tekst
Foto: aabbyy
Op een computer of smartphone is het kopiëren en plakken van een stukje tekst de gewoonste zaak van de wereld. Maar wat als je een passage uit een gedrukt boek of een adres op papier wil hergebruiken? De app TextGrabber helpt je uit de nood en zorgt desgewenst ook nog voor een vertaling.

Met ABBYY TextGrabber maak je iedere tekst, van een artikel over een menukaart tot het opschrift op een verkeersbord, in een handomdraai digitaal. Nieuw in versie 6 is dat je zo’n tekst niet eerst meer hoeft te fotograferen: de boodschap even ‘scannen’ met de camera volstaat. Wat volgt is een knap en dikwijls foutloos staaltje tekstherkenning (in 61 talen) waarvoor de smartphone niet eens online hoeft te zijn.

Vervolgens kan je de tekst kopiëren naar het telefoongeheugen of onmiddellijk doorsturen per mail of naar een app als Facebook. De toepassing biedt ook een geschiedenisfunctie die automatisch een archief bijhoudt van alle eerder gedigitaliseerde teksten. Een handig extraatje is de ingebakken scanner voor QR-codes. TextGrabber ontcijfert snel de achterliggende boodschap en voegt ook deze gegevens netjes toe aan het archief.

De iPhone-versie van TextGrabber kost € 5,49 aanschaffen. Voor de Android-app moet je opmerkelijk genoeg het dubbele neertellen.

Overigens maakt TextGrabber gewoon gebruik van de populaire vertaaldienst van Google. Dus als je op vakantie in het buitenland straks een aantal woorden of zinnen niet begrijpt, kan je eigenlijk net zo goed een beroep doen op Google Translate. Die app bestaat eveneens voor iOS en Android en is helemaal gratis. Op de kerntaak van ABBYY TextGrabber, het digitaliseren van analoge teksten, valt echter maar weinig aan te merken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig