Lotto Soudal hoopt vandaag op eerste zege Greipel: “Lijkt me een goede finish voor André”
Foto: Photo News

De renners krijgen dinsdag in de Tour een grotendeels vlakke etappe voorgeschoteld van het Luxemburgse Mondorf-les-Bains naar het Franse Vittel. Na 207,5 km wordt er hoogstwaarschijnlijk gesprint voor de zege. Kan Marcel Kittel zijn tweede rit pakken of mag een andere sprinter feesten?

Voor de laatste keer in deze Tour bevindt het peloton zich buiten Frankrijk met de start in Mondorf-les-Bains, thuishaven van de broertjes Schleck die intussen beiden hun fiets aan de haak hingen. Een vlakke rit staat op het programma, met enkel op 37 km van het eind één helling: de Col des Trois Fontaines, van vierde categorie. Verwacht wordt dat de rit op een sprint zal uitdraaien. “Het is een finish die heel lichtjes omhoog loopt”, aldus Herman Frison, ploegleider van Lotto Soudal. “Het lijkt me een goede finish voor André Greipel en in de bus hebben we tactiek en leadout nog eens goed overlopen voor de start, zoals we dat zondag voor Luik ook gedaan hebben. Daar haalden we bijna de zege met André (derde).”

Het is een ietwat technische finish. “De laatste drie km zijn anders dan in Luik. Toen was het een lang stuk rechtdoor. Nu zijn er meer bochten en rotondes, meer draaien en keren dus”, gaat hij verder. “Als ploeg moet je dat allemaal goed inschatten, bepalen wie op welk moment juist zijn taak moet doen. Ik denk dat er vandaag meer kans is dat de sprint met treintjes zal verlopen tot het eind, meer dan zondag. Al wordt het steeds moeilijker met die treintjes. Dat kan je niet ontkennen. Er zijn steeds meer treintjes, iedereen wil zich al vroeg positioneren. Dus het is echt knokken, heel vroeg al in de finale, waardoor het op het eind wat minder gestroomlijnd loopt. Maar je kan niet anders, zonder treintje verzeil je misschien wel in vijftigste positie en dat is ook niet goed.”

Tour-baas Christian Prudhomme waarschuwde bij de presentatie van de Tour in oktober vorig jaar dat het peloton door een regio trekt, Meurthe-et-Moselle, waar de wind stevig kan waaien en het peloton waakzaam moet zijn. Al lijkt die kans volgens Frison eerder klein. “Er is niet veel wind, vijf tot maximaal tien km per uur wordt voorspeld. Dat is normaal niet voldoende voor waaiers. Indien we in de buurt van de kust zouden koersen, dan zou 10 per uur voldoende zijn, maar hier lijkt dat te weinig. Ik ga niet te hard roepen, maar normaal mag dat niet spelen, al heb ik wel gezegd aan de renners dat ze moeten waakzaam zijn als ze door grote vlaktes rijden. Er moet soms niet veel wind staan opdat het peloton in stukken breekt.”