Review. De Nokia 3: geen brok nostalgie
Foto: rr
Door de miraculeuze wederopstanding van de legendarische ‘3310’ kan het niemand ontgaan zijn dat Nokia terug is van weggeweest. Het Finse HMD Global, dat de toestellen op de markt brengt, lanceerde in het kielzog van de hype ook nog een paar echte smartphones: de Nokia 3, 5 en 6. Wij testten de absolute instapper van het trio en waren benieuwd waar het merk vandaag staat.

Voor de laatste Nokia-smartphone moeten we terug naar de Nokia Lumia 638, die in december 2014 enkel in India werd uitgebracht. Elders in de wereld verdween het logo een maand eerder al van de toestellen met de introductie van de Microsoft Lumia 535.

In mei 2016 verkoopt Microsoft zijn featurephone-divisie aan de nieuwe Finse onderneming HMD Global. Het bedrijf verkrijgt door de overname tot 2024 de exclusieve rechten op het gebruik van de Nokia-naam, en dat zowel voor featurephones (zoals de 3310), smartphones als tablets. Op het Mobile World Congress in Barcelona kondigde HMD Global eerder dit jaar meteen vier nieuwe toestellen aan. De Nokia 3310, Nokia 3 en Nokia 5 liggen intussen in de winkel, de Nokia 6 staat gepland voor half juli.

Volbloed Android

Bij een vertrouwde naam hoort een vertrouwd design, moeten de ontwerpers bij HMD Global hebben gedacht. De look & feel van de door ons geteste Nokia 3, het instapmodel van 149,99 euro, sluit naadloos aan bij dat van de latere Lumia-toestellen: strak, hoekig en elegant dus. Eén klein verschil wel: de flashy kleurtjes van weleer hebben plaatsgemaakt voor dé tinten van dit moment, te weten wit/zilver, wit/roségoud en zwart, met daarnaast nog een model in donkerblauw. De achterzijde van de Nokia 3 is van kunststof, maar door het aluminium frame voelt het toestel toch degelijk aan.

Wanneer we de smartphone vervolgens inschakelen en het overbekende Nokia-opstartdeuntje uit de luidspreker horen knallen, worden we nog één keer nostalgisch. Dan maakt de interface van de Nokia 3 een abrupt einde aan het feest der herkenning. Dit is niet langer de Windows Phone die we van Nokia en Microsoft gewend waren, maar het zoveelste toestel dat wordt aangedreven door Android. Daar is op zich niets mis mee, zeker niet als je weet dat het marktaandeel van Windows 10 Mobile intussen geslonken is tot een magere 0,3 procent.

HMD Global verdient zelfs alle lof voor het feit dat deze telefoon gewoon Nougat 7.0 draait, de nieuwste versie van het Android-besturingssysteem. De meeste budgettoestellen, en zelfs heel wat duurdere smartphones, draaien nog op Lollipop 6.0 en het is maar de vraag of ze ooit nog een upgrade zullen krijgen.

Oude sentimenten

Waar we het wel een beetje moeilijk mee hebben, is dat de Nokia 3 met een hele pure versie van Android 7.0 is uitgerust. En ja, we weten heus wel dat sommige gebruikers juist de voorkeur geven aan zo’n Stock Android-ervaring, zonder toeters en bellen. Maar bij een Nokia-toestel voelt dat gewoon niet goed. Bij de Lumia-telefoons zorgden de meegeleverde extra’s immers steevast voor een meerwaarde. Denk maar aan HERE Drive+ (een navigatieoplossing met wereldwijde dekking die geen internetverbinding vereiste), de Glimp-functie (die in standby-modus nog steeds datum, tijd en notificaties weergaf) en een heleboel nuttige fotografie-apps zoals Storyteller, Creative Studio, PhotoBeamer en – op de wat duurdere modellen – ReFocus.

HMD Global heeft geen enkele moeite gedaan om dit soort toepassingen nieuw leven in te blazen. Daardoor ontbreekt het de nieuwe Nokia-toestellen aan iets wat de vorige generatie nog juist zo kenmerkte, en dat is een eigen smoel en een ziel.

Parkeren we dit soort oude sentimenten even aan de kant, dan is de Nokia 3 zeker geen onaardige budgettelefoon. Zo heeft het toestel een 5-inch groot HD-scherm (1.280 x 720 pixels) met IPS-technologie voor een hoger contrast en wijdere kijkhoeken. De helderheid stelt helaas wat teleur, en dat zorgt er dan weer voor dat de kleuren niet bepaald van het scherm spatten.

Beide camera’s gooien 8 megapixels in de strijd, wat met name voor de selfies opvallend veel is in deze prijsklasse. De beeldkwaliteit is trouwens verrassend goed, beter zijn we op een telefoon van amper 150 euro zelfs nog niet tegengekomen. Dát heeft de Nokia 3 dan weer wel geërfd van zijn voorgangers.

Een snelheidsmonster kan je dit toestel bezwaarlijk noemen (het openen van apps en documenten duurt allemaal wat langer), maar voor een instapmodel vallen de prestaties niet tegen. Kortom, best een geslaagde comeback van Nokia in dit budgetsegment. Volgende keer alleen graag wat meer bezieling.

Nokia 3

4G/LTE smartphone met Android 7.0 Nougat, MTK 6737 1.3 GHz quad-core CPU, 5-inch IPS-scherm (1.280 x 720 pixels), 2 GB RAM, 16 GB werkgeheugen (uitbreidbaar via microSD tot 128 GB), 2 x 8 megapixelcamera met f/2 en autofocus, 2.630 mAh accu, NFC.