Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft in het Europees Parlement zijn ongenoegen geuit over de vele lege zetels. Het kwam tot een woordenwisseling met de voorzitter.

Jean-Claude Juncker sprak in een bijna leeg Europees Parlement in Straatsburg, en dat zinde hem duidelijk niet. ‘Belachelijk, compleet belachelijk’, zei hij.

Naar schatting waren - net voor de zomervakantie - zo’n dertig parlementsleden aanwezig, wat volgens Juncker het bewijs is dat het Europees Parlement ‘niet ernstig’ is.

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, reageerde furieus. Hij sprak van een gebrek aan respect. ‘U mag het Parlement bekritiseren, maar de Commissie moet het Europees Parlement niet controleren, het is andersom.’

Maar ook daarna ging de woordenwisseling voort. ‘Er zijn maar een paar leden in de plenaire vergadering om de Commissie te controleren. Jullie zijn belachelijk’, herhaalde Juncker. Het parlement telt in totaal 751 zetels. ‘Ik kom nooit meer naar zo’n zitting.’

Tijdens de zitting stond de evaluatie van het voorzitterschap van Malta op de agenda. De Maltese premierJoseph Muscat ging een speech geven. 'Als mijnheer Muscat mevrouw Merkel was, hoe moeilijk we dat ons ook kunnen voorstellen, of mijnheer Macron, dan zou de zaal volgepakt zijn', zei Juncker.

Dat een hoofd van een Europese instelling een andere instelling zo openlijk aanvalt, is uitzonderlijk. Tegen de middag hielden Juncker en Tajani een kort gesprek onder vier ogen en legden ze hun ruzie bij. Voor Tajani is de zaak gesloten. Hij maakte duidelijk dat de lage aanwezigheidsgraad bij plenaire debatten al langer een pijnpunt is en dat de zaak reeds aangekaart werd in de conferentie van fractievoorzitters.

Europees parlementslid Bart Staes vindt de uithaal van Juncker volkomen onterecht.