Van Antiflash tot Zeevast: marinetaal voor dummies
Foto: yd
Het eerste deel van de missie van de Louise-Marie zit er bijna op. Vandaag vaart het fregat een haven op Kreta binnen. Over enkele dagen vertrekt het opnieuw naar de Libische kust. Binnenlandjournalist Yves Delepeleire was twee weken aan boord, werd om de oren geslagen met nieuwe woorden en schrijft een handleiding ‘marine for dummies’.
Antiflash

Brandwerende handschoenen tot aan de elleboog en rookmasker die de bemanning altijd bij zich moet hebben om een brand te kunnen bestrijden.

Blackhole

Wanneer om operationele redenen alle communicatie met de buitenwereld wordt verbroken. En de ‘happiness state’ van de bemanning (en pers) daalt.

Completje

Zeg nooit een dagschotel tegen een completje.

Drenkelingenrol

De taak die iedereen krijgt toebedeeld tijdens een reddingsactie van vluchtelingen en migranten.

EO

De Eerste Officier of de tweede in rang.

FOD

Geen federale overheidsdienst, maar ‘foreign object danger’ of losliggende voorwerpen op het buitendek die in de turbines van de helikopter kunnen worden gezogen wanneer die opstijgt.

Gouden Bal

Geen balzaal, maar de kantine van de hogere onderofficieren

Hut 12

Mijn kajuit die ik midscheeps met vier bemanningsleden deelde. Comfortabel genoeg, maar niet zo comfortabel als de ‘suite’ van mijn VRT-collega op het dek van de commandant.

Ingedeelden

Alle bemanningsleden die bij een ramp of opdracht paraat moeten staan om elk een specifieke taak uit te voeren. Voor journalisten: niet-ingedeelden.

John

De Popeye aan boord, het archetype van de zeebonk met tatoeages en een groot hart, die de wapens onderhoudt.

Knopen

Want kilometers per uur kennen ze op zee niet. Eén knoop is gelijk aan 1 zeemijl per uur of ongeveer 1,8 kilometer per uur.

Loma

De afkorting van Louise-Marie.

MAG

Het geweer op de brugvleugel, altijd glimmend in het vet.

Navo-praatje

De navigatie-officier die elke middag via de scheepsomroep de missie, het weerbericht en het liedje van de dag aankondigt.

Oscar

Het zwarte schaap van de bemanning dat tijdens een oefening ‘man over boord’ altijd over boord wordt gegooid. Een pop van 80 kilo.

Praaien

Omroepen

Quiz

Bij gebrek aan een passende marineterm, maar wat de bemanning elke middag met overgave voor het goede doel speelt.

Rhib

Zeg niet reddingssloep tegen een ‘rigid hulled inflatable boat’

Safeguard

Wat in geval van een calamiteit (brand, gewonde, ...) drie keer aan boord wordt omgepraaid om duidelijk te maken dat het niet om een oefening gaat.

TC

De Technische Centrale die op een reusachtig touchscreen elk mankement op het schip ziet oplichten en bijvoorbeeld waarschuwt bij een brandmelding.

Uitkijk

De wachter op de brugvleugel die best uit zijn doppen kijkt.

Vlot

Het laatste redmiddel wanneer de Louise-Marie vergaat en de eerste plek aan boord die je best weet zijn.

Waaigat

Het gat om uit te waaien, onder het helidek. Waar niemand mag komen zonder eerst de toelating te vragen van de TC. En waar de toiletten voor vluchtelingen staan.

X

Kort voor X-ray, de sluittoestand waarbij alle deuren en luiken met een X moeten gesloten blijven.

Yankee

De standaard sluittoestand, waarbij alle deuren en luiken van het schip waarop een X en Y staan gesloten moeten blijven. Tussen zonsondergang en zonsopgang wordt dat Yankee Papa en mag niemand nog op het buitendek komen.

Zeevast

Alles wat los zit en dat moet worden vastgemaakt om te vermijden dat dingen bij stormweer of manoeuvres in het rond gaan vliegen.