Ontsnapte ‘most-wanted’-Belg (38) opgepakt in Rotterdam
Themabeeld. Foto: rr

Acht jaar na zijn ontsnapping uit een Belgische gevangenis is maandag in het Nederlandse Rotterdam een Belgische voortvluchtige aangehouden. Een politiebron dicht bij het onderzoek meldt aan Belga dat het gaat om Mustapha Lahnachi, een 38-jarige man die in maart 2009 met geweld ontsnapt was uit de gevangenis van Ittre en op de ‘Most Wanted’-lijst van de federale politie stond.

Volgens de Nederlandse politie vluchtte hij naar Nederland en heeft hij daar al die tijd onder een valse naam geleefd. Hij zwierf door het land en kwam in beeld bij de politie toen hij zijn DNA voor een andere zaak moest afgeven.

Mustapha Lahnachi ontsnapte samen met Hassan Zaïd (37) en Ahmed El Yaagoubi (50) uit de gevangenis van Ittre, op 15 maart 2009. Het drietal profiteerde rond 09.10 uur van een wandeling om drie cipiers met messen te overmeesteren en te gijzelen. De andere cipiers lieten het drietal daarop uit de gevangenis vertrekken om hun collega’s niet in gevaar te brengen. Op het parkeerterrein van de gevangenis probeerden de drie gedetineerden nog een auto te stelen van de gevangenisbezoekers, maar toen dat niet lukten, gingen ze er te voet vandoor. Daarbij lieten ze de drie cipiers, van wie er één gewond was, achter.

Klopjacht

Na een grootscheepse klopjacht kon Hassan Zaïd rond 11 uur al opgepakt worden, in een bosje in Kasteelbrakel. Zijn twee kompanen bleven echter voortvluchtig, tot Ahmed El Yaagoubi in maart 2010 opgepakt kon worden in het Franse Metz. De correctionele rechtbank van Nijvel had El Yaagoubi intussen samen met Hassan Zaïd en de nog steeds voortvluchtige Mustapha Lahnachi veroordeeld tot 6 jaar cel voor de misdrijven die ze tijdens hun ontsnapping gepleegd hadden.

Sindsdien was het stil rond Lahnachi, tot maandag het bericht kwam dat de man in Rotterdam was opgepakt. Hij zal nu aan België worden overgeleverd. De federale politie geeft voorlopig geen commentaar en zegt dinsdag te zullen communiceren over de arrestatie van de Belgische voortvluchtige.