Noord-Korea heeft dinsdagochtend opnieuw een raket gelanceerd. Pyongyang maakte via de staatstelevisie bekend dat de testlancering van een intercontinentaal raket een succes was.

Volgens Zuid-Koreaanse militairen vuurde Pyongyang de raket af vanop een militaire basis in een provincie nabij de Chinese grens. De raket bereikte een hoogte van meer dan 2.802 km. Dat zegt het Japanse ministerie van Defensie. Analisten suggereren dat dit overeenkomt met de karakteristieken van een intercontinentale raket (ICBM).

De intercontinentale ballistische raket is een raket voor het afleggen van zeer grote afstanden. 'Het wordt geschat dat de raket een hoogte bereikte ruim boven de 2.802 km, veertig minuten vloog en toen in de Japanse zee terechtkwam, 933 kilometer van zijn vertrekplaats', aldus het Japanse ministerie in een mededeling.

'Nucleaire macht'
De lancering is een cruciale etappe in de doelstelling van Noord-Korea om de VS nucleair te kunnen treffen. De 'historische' test van een raket Hwasong-14 gebeurde onder toezicht van de Noord-Koreraanse leider Kim Jong-Un, zo kondigde een presentatrice op de Noord-Koreaanse televisie aan. 

Noord-Korea is een 'grote nucleaire macht', die in het bezit is van een 'erg krachtige ICBM die overal ter wereld kan toeslaan', luidde het. 'Het succes van de ICBM is een grote doorbraak in de geschiedenis van onze republiek.' De televisie zond ook beelden uit van het document waarin de opdracht werd gegeven voor de lancering, door Kim Jong-Un met de hand geschreven.

De lancering, op deze Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, is een in een lange reeks van lanceringen die het land uitvoerde, ondanks talloze internationale resoluties en sancties.Noord-Korea, dat over een klein arsenaal atoombommen beschikt, wil ICBM raketten om Amerikaans grondgebied te kunnen bereiken.
 

Bedreiging
De Japanse premier Shinzo Abe heeft de lancering al veroordeeld. 'Deze raketlancering duidt op toenemende bedreigingen', aldus Abe. 'Dit betekent opnieuw dat Pyongyang de waarschuwingen van de internationale gemeenschap blijft negeren.'

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al tal van raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd.

Het Amerikaanse leger heeft intussen de lancering bevestigd. Volgens de VS kwam de raket in de Japanse Zee terecht. 'We blijven de acties van Noord-Korea van nabij opvolgen', aldus de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook al gereageerd op Twitter. 'Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft deze man niets beters te doen in zijn leven', vroeg hij zich af op Twitter. 'Het is moeilijk te geloven dat Zuid-Korea en Japan dit nog langer kunnen tolereren.'


Rusland en China

Het Russische leger heeft op basis van de vluchtkarakteristieken bevestigd dat Pyongyang een ballistische raket voor de middellange afstand heeft getest. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben in het Noord-Koreaanse dossier tot 'dialoog en onderhandelen' opgeroepen en zijn overeengekomen daarvoor alles samen in het werk te stellen.

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump in een tweet had geopperd dat Peking een 'krachtige geste' zou kunnen doen en 'een einde maken aan deze absurditeit voor eens en voor allen' liet woordvoerder Geng Shuang van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat zijn land 'hard heeft gewerkt' in het Noord-Koreaanse nucleair dossier en dat de Chinese bijdrage daarin 'ruime erkenning' geniet. Hij riep tot 'terughoudendheid' op en pleitte voor een 'vreedzame' oplossing.