Peeters drukt mystery calls door
Foto: Photo News

De sociale partners hebben tijd genoeg gehad om zélf discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken, vindt minister van Werk Kris Peeters.

Kris Peeters (CD&V) wil niet langer wachten om discriminatie op de arbeidsmarkt weg te werken. De federale minister van Werk heeft een voorontwerp van wet over mystery calls klaar en wil dat zo snel mogelijk afkloppen in de schoot van de regering. Daarmee voert hij zijn eerdere ‘dreigement’ daadwerkelijk uit.

‘Eind vorige week heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) mij zijn advies over mystery calls bezorgd. De sociale partners vragen meer tijd om dit te bespreken, maar ze hebben tijd genoeg gehad’, zegt Peeters. ‘Alle aanmaningen ten spijt is er op het terrein amper vooruitgang.’ Hij zou het dossier nog vóór het zomerreces op de regeringstafel willen leggen.

De minister voelt zich gesteund door de expertencommissie. Die beveelt aan dat de overheid de mogelijkheid onderzoekt om praktijktests in te voeren, ‘in voorkomend geval op basis van mystery clients’. Daarnaast verwijst Peeters naar de meerderheidsresolutie van 2 juli 2015, waarin de sociale partners twee jaar de tijd kregen om een systeem van zelfregulering uit te werken. Zo niet konden ze onderworpen worden aan gerichte controles. Die twee jaar zijn voorbij.

‘Het wordt geen heksenjacht’, benadrukt Peeters. ‘Mijn tekst is zeer gemodereerd.’ Sociale inspecteurs krijgen de bevoegdheid om ‘bij objectieve aanwijzingen van discriminatie’ zich voor te doen als (potentiële) cliënten of werknemers, om na te gaan of de antidiscriminatiewet­geving geschonden wordt. Er mag in geen geval sprake zijn van uitlokking. Bovendien moeten de mystery calls noodzakelijk zijn om de schending aan te tonen.

‘Too little, too late’

Peeters kondigt zijn plan aan in een reactie op de felle campagne van Praktijktesten Nu. Nu de deadline verstreken is, maakt dat platform van middenveldorganisaties (waaronder het Minderhedenforum) de balans op. En die oogt bijzonder mager. ‘Van de dertien voornemens uit de resolutie is er vandaag geen enkele uitgevoerd’, zegt woordvoerster Jihad Van Puymbroeck. ‘Alleen voor de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving en het samenwerkingsakkoord tussen Unia en de inspectiediensten zijn stappen gezet. Too little, too late.’

De meerderheid moet ‘overschakelen op het plan B’. Van Puymbroeck: ‘Bij gebrek aan een objectieve en transparante zelfregulering door de sociale partners, rekenen we op het wetsontwerp van minister Peeters.’

Maar of hij erin zal slagen zijn coalitiepartners te overtuigen, is zeer de vraag. De N-VA en Open VLD zijn koele minnaars van mystery calls. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) rekent erop dat de resolutie ‘zoals afgesproken onder de vier meerderheidspartijen’ getrapt wordt uitgevoerd. ‘Stap één is de zelfregulering naar het voorbeeld van Federgon (de koepel van HR-dienstverleners, red.) uitbreiden naar alle sectoren’, duidt haar woordvoerder. ‘De staatssecretaris heeft er vertrouwen in dat de sociale partners daarvan snel werk maken. Pas als dat niet blijkt te werken, kunnen er gerichte, niet-anonieme controles worden uitgevoerd door de sociale inspectie. Maar alleen na een klacht.’