Meer faillissementen, minder jobs verloren

In de eerste helft van dit jaar gingen in ons land iets meer dan 5.700 bedrijven over de kop. Dat zijn er bijna 9 procent meer dan een jaar geleden. Toch verloren er minder mensen hun job omdat hun bedrijf noodgedwongen moest sluiten.

Dat meldt handelskantoor Graydon. Van januari tot en met juni werden in totaal 5.731 faillissementen uitgesproken, 470 meer (+8,9 procent) dan in de eerste helft van 2016. In het Brussels hoofdstedelijk gewest steeg het aantal faillissementen het sterkst, met 39,7 procent. In Wallonië bleef de stijging beperkt tot 4,9 procent. In Vlaanderen was er zelfs sprake van een stabilisering, met een stijging van slechts 0,7 procent.

De stijging in Brussel is volgens Graydon "niet zozeer een gevolg van een verslechterende economische situatie of tijdelijke problemen, maar van een veranderd beleid op rechtbankniveau". Maar de persrechter van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van koophandel ontkende eerder al dat er sprake zou zijn van een ander beleid.

Op sectoraal niveau slaat de horeca alle records, met 1.160 faillissementen in het eerste semester (+10 procent). Zowel in Brussel als Wallonië lag het aantal horecafaillissementen meer dan een vijfde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aandeel 'eetgelegenheden met beperkte bediening' stijgt sterk in de cijfers. Ook in sectoren als bouw, kleinhandel, zakelijke dienstverlening, transport en garagehouders werden meer faillissementen uitgesproken.

Door al die faillissementen gingen 10.976 banen verloren. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar eerder. De grootste faillisementen van het voorbije halfjaar werden uitgesproken in juni. De maand begon met het faillissement van IdemPapers uit Virginal (Itter, Waals-Brabant), waar 396 mensen werkten. Halverwege de maand volgde de faling van MLTS uit Charleroi (190 banen).

De cijfers liggen in lijn met die van het eerste kwartaal. Na drie maanden stond de teller dit jaar op 2.767 faillissementen, wat toen een stijging was van 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig