Flitscamera met filmrolletje sterft uit
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

De klassieke flitscamera’s met een filmrolletje verdwijnen en worden vervangen door digitale camera’s. Er komen in principe ook geen klassieke flitscamera’s meer bij omdat de Vlaamse overheid wil inzetten op trajectcontroles.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Marino Keulen.

Vlaams minister Weyts kondigde recent nog dertig nieuwe trajectcontroles aan. Dat systeem, waarbij de gemiddelde snelheid van een wagen over een bepaald traject wordt gecontroleerd, moet onder meer helpen in de strijd tegen het gevaarlijke fenomeen van het bruusk remmen (en nadien weer optrekken) aan statische flitspalen.

Klassieke statische flitspalen komen er de komende jaren in principe niet bij, zo antwoordt minister Weyts op een vraag van parlementslid Marino Keulen (Open Vld). Daar waar mogelijk zullen de bestaande flitspalen ook ingezet worden om trajectcontrole te realiseren. Dat kan natuurlijk enkel met digitale technologie. De klassieke flitspalen met filmrolletjes zullen gaandeweg verdwijnen en vervangen worden door digitale toestellen.

‘In het Vlaams verkeersveiligheidsplan dat in 2016 werd goedgekeurd is deze keuze gemaakt om het hoofdstuk van de natte filmrolletjes definitief af te sluiten en radicaal digitaal te gaan. Ook de roodlichtcamera’s zullen dus worden gedigitaliseerd’, aldus Weyts.

‘Het radicaal digitaal gaan met betrekking tot de flitspalen is een goede zaak’, reageert Marino Keulen. ‘De klassieke flitscamera heeft zijn beste tijd gehad en trajectcontroles bieden perspectief op een betere handhaving van de snelheidslimieten en een positieve trend in de ongevallenstatistieken.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig