Francken betrapt meer dan honderd ‘vakantiefraudeurs’
Foto: BELGA

Even terugvliegen of zelfs op vakantie gaan naar het land van herkomst: het lijkt onschuldig. Maar voor erkende vluchtelingen hangen er zware gevolgen aan vast. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakte in twee jaar tijd al meer dan 100 dossiers over ‘vakantiefraudeurs’ over aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

‘De vluchtelingenstatus is geen vodje papier’, zegt Francken. ‘Het is de hoogste internationale bescherming die een individu kan krijgen. Terugkeren is logischerwijs totaal uit den boze, laat staan vakantie nemen.’

Volgens de meest recente cijfers gaat het voornamelijk om Afghanen en Irakezen. Van het overgrote merendeel van de doorgestuurde dossiers wordt de vluchtelingenstatus ook meteen ingetrokken. Alleen voor erkende vluchtelingen die hier al een vrouw en kinderen hebben, ligt de procedure voor intrekking wat moeilijker.

De regering stuurde in april een instructie naar alle Belgische consulaten en ambassades om waakzamer te zijn voor de problematiek. Bij de redenen voor de opvallende cijfers zijn ook de samenwerkingsakkoorden die ons land het afgelopen jaar met Nederland en Duitsland kon sluiten. Veel vakantiegangers proberen de regels te omzeilen door af te reizen via een luchthaven in onze buurlanden. Nu België de info gemakkelijker kan uitwisselen, worden ze toch nog onderschept.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig