Grote hinder naarmate stakingsactie De Lijn vordert
Foto: rr
Op de vierde stakingsdag van de drie vakbonden bij De Lijn is er opnieuw grote hinder op het volledige net van de openbaarvervoermaatschappij. Na de middag reden bovendien minder chauffeurs uit dan 's ochtends. Dat betekent dat op vele plaatsen de hinder voor reizigers nog is toegenomen.

De vakbonden van De Lijn zijn toe aan actiedag vier het voorstel van nieuwe cao voor De Lijn. Vanaf dinsdag zou het bus-en tramverkeer opnieuw normaal moeten verlopen, maar maandag was nog steeds veel hinder. De cao-onderhandelingen worden in de loop van de week hervat, samen met een sociaal bemiddelaar.

Er zijn maandagnamiddag minder chauffeurs aan het werk dan 's ochtends. Dat betekent dat op vele plaatsen de hinder voor reizigers nog is toegenomen. Dat is het geval in Vlaams-Brabant, Limburg en op het stadsnet van Aalst.

In de hele provincie Antwerpen is er grote hinder voor het bus- en tramverkeer. Globaal genomen is slechts 15 pct van de chauffeurs uitgereden. Ook in de stad Antwerpen is maar 15 pct van de buschauffeurs aan de slag. De trams deden het eerst wat beter, maar tegen de middag reden ook hier minder chauffeurs uit.

Ook in Oost-Vlaanderen is het bus- en tramverkeer verstoord. De hinder is het grootst in de stadsnetten van Sint-Niklaas en Aalst. In Aalst rijdt er bijna geen enkele bus meer. In Gent rijden er iets meer bussen en tram dan deze ochtend, maar het net blijft zwaar verstoord. Op de tramlijnen 1, 2 en 4 en de buslijnen 3, 5 en 9 is er wat verkeer, maar die lijnen worden stopgezet tussen 19.30 en 21.00 uur.

In West-Vlaanderen is de hinder zowel in de steden als in het streekvervoer voelbaar. In Kortrijk rijdt maar een beperkt aantal bussen op de stadslijnen, in Oostende rijdt een kwart, in Brugge is dat 1 op de 2. Het stadsnet van Roeselare rijdt volgens het boekje. In regio Brugge en aan de kust rijdt ongeveer een kwart van de streeklijnen, in de streek van Kortrijk-Roeselare-Ieper is dat ongeveer de helft van de bussen. De Kusttram, die maandagnamiddag beperkt rijdt, stopt er om 20.30 uur mee. In de hele provincie West-Vlaanderen rijden er na 22.00 uur geen bussen meer uit.

In Vlaams-Brabant kunnen reizigers rekenen op ongeveer een derde van het normale aanbod. In het noorden van de provincie is dat iets meer, maar het Pajottenland en het Leuvense stadsnet zijn wat zwaarder getroffen, net als onder meer de assen Brussel-Ninove, Brussel-Halle en Brussel-Aalst. De pendelbussen vanuit Werchter naar de stations van Leuven en Aarschot reden tot 14 uur wel normaal.

In Limburg reed oorspronkelijk ongeveer 75 pct van de bussen, maar dat evolueerde uiteindelijk tot zo'n 60 pct. Op de streeklijnen is de dienstverlening zeer onregelmatig en dat in de hele provincie. Ook op de stadsnetten van Genk en Hasselt rijden er beduidend minder bussen dan op een gewone weekdag. Op de stadsnetten van Tongeren en Sint-Truiden is de hinder iets kleiner. Op de belbussen is er hinder in Borgloon, Heers, Wellen, Tessenderlo, Beringen, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Sint-Truiden en Gingelom.

Reizigers vinden de actuele en gedetailleerde stand van zaken via www.delijn.be.