Soulwax: Geen explosie in het labo
Foto: Koen Bauters

De tent stond volgepakt voor Soulwax, de verwachtingen waren hooggespannen. Geef ons een feestje, David en Stephen! Maar dat was buiten de compromisloze aanpak van Soulwax gerekend.

Drie drummers en twee witjassen (nu ja, technisch gesproken droegen ze hemden) in een laboratorium van knoppen: Soulwax gaat sinds de nieuwe plaat ‘From deewee’ voor de klinische aanpak. Beats, bassen en bliepjes worden minutieus in de puzzel geplaatst. En we weten niet hoe dat bij u zit, maar telkens wanneer wij een puzzel proberen te leggen, blijkt op het einde steevast dat er een stukje ontbreekt. Zoiets overkomt de broers Dewaele niet, gokken we. Hier werd niets aan het toeval overgelaten.

Van opener ‘Trouble’ tot afsluiter ‘NY excuse’: alle nummers vloeiden naadloos in elkaar over. Dat verhoogde absoluut de lust tot dansen. Toch hield het publiek in The Barn zich opvallend koest. Eerder dit jaar in de AB waren we getuige van iets gelijkaardigs: Soulwax-fans die zich leken af te vragen wat ze hier nu precies van moesten vinden. Want de Soulwax van nu is niet meer de Soulwax van ‘Much against everyone’s advice’, noch is het een reïncarnatie van 2many DJ’s, dat andere project waarmee de broers Dewaele internationale erkenning oogstten. Wat het dan wel is? Een interessant klankenlaboratorium, dat vertaald wordt in een strakke liveshow. En géén hitmachine: op ‘E-talking’, ‘Krack’ en ‘NY excuses’ na kwamen er nauwelijks oude songs voorbij.

David en Stephen Dewaele sluiten geen compromissen, en gelijk hebben ze. Maar die aanpak vraagt wel wat van de toehoorder, namelijk een open geest en de bereidheid om mee te gaan in hun rijke muzikale universum. We voelden veel aarzeling bij het publiek, waardoor het feestje nooit echt explodeerde.