REACTIES. Claeys liep schaafwonden op over hele lichaam, Greipel is “geklopt op zijn waarde”
Foto: BELGA

Dimitri Claeys (Cofidis) was één van de vele renners die de grond raakte bij een massale valpartij op zo’n 30 km van de finish in Luik. Hij reed de wedstrijd nog uit, maar finishte wel op 9:49 van winnaar Marcel Kittel, op een 191ste plaats. Chris Froome was samen met Romain Bardet en Richie Porte een van de klassementsrenners die ten val kwam op zo’n 30 km van het eind van de tweede etappe in de Tour. Zij schrokken, maar kwamen er zonder veel kleerscheuren vanaf. De reacties.

Claeys liep schaafwonden op over hele lichaam

Dimitri Claeys liep schaafwonden op over zijn hele lichaam na de grote valpartij en klaagde ook over pijn aan de linkerelleboog. “Het was een grote valpartij”, aldus Claeys na afloop. “Net daarvoor zaten we met de ploeg rond de 40ste positie. Ik voelde het ook aankomen dat er iets zou gebeuren. Met zo’n weer en zo veel nervositeit weet je dat er meer kans is op valpartijen. Ik had net voor die glijpartij nog door de oortjes gewaarschuwd dat we naar voren moesten met de ploeg, in de eerste 20 moesten rijden, en dat gebeurde, maar er werd gevallen vooraan en dan lag ik er bij.”

“In de valpartij zelf was ik kansloos”, ging hij verder. “Ze vielen voor me, aan 40 à 45 km per uur en ik gleed mee, ik schoof tot op een ‘bordure’ en raakte die vol met mijn schouder en elleboog. Pijnlijk, maar eigenlijk doet mijn hele linkerzijde pijn: knie, heup, ribben. Het zal een pijnlijk dagje worden maandag, maar we moeten verder. Ik wil naar Parijs”

Claeys kreeg de eerste medische zorgen in de teambus, maar liet uiteindelijk geen radiografie nemen. “Ik heb dat niet gedaan, ik denk niet dat er iets gebroken is”, zei hij. “Ik kan mijn elleboog plooien en strekken, maar dat is zeer pijnlijk en doe ik maar aan 20 à 25 procent. Tja, we moeten verder. Stel dat hij gebroken is, dan zien we dat morgen wel. Ik wil graag op die fiets. De kinesist is me nu aan het behandelen. Hopelijk heb ik wel een goede nachtrust en kan ik gewoon starten.”

REACTIES. Claeys liep schaafwonden op over hele lichaam, Greipel is “geklopt op zijn waarde”
Foto: BELGA
REACTIES. Claeys liep schaafwonden op over hele lichaam, Greipel is “geklopt op zijn waarde”
Foto: BELGA

Van der Schueren glundert na succesvolle eerste rit in lijn

Hilaire Van der Schueren genoot volop. Hij staat met zijn team Wanty-Groupe Gobert voor de eerste keer aan de start van de Tour en veroverde met de Fransman Yoann Offredo meteen de eerste Prijs van de Strijdlust. Offredo reed met de Amerikaan Phinney (Cannondale) tot een kilometer voor de streep aan de leiding in Luik. “Maar ik wist wel dat ze gepakt zouden worden”, aldus Van der Schueren. “Maar dan nog was het een fantastische dag voor onze ploeg. Onze sponsors komen hier uit de buurt. Die hadden een groot feest langs het parcours en zagen een van hun renners voorop voorbij rijden. We pakken meteen de Prijs van de Strijdlust en staan dus op het podium. Het uiteindelijke doel is een ritzege.”

Froome en Porte halen opgelucht adem

“Meer dan wat schaafwonden houd ik er niet aan over”, zei de drievoudige Tourwinnnaar. “Ik ben gewoon wat huid kwijtgespeeld”, sprak hij meteen na de finish. “Dat is de koers. Met zo’n weer weet je dat het glad kan zijn op de weg en iedere keer dat je een wedstrijdnummer opspeldt, weet je dat je risico loopt. Een iemand maakt een slipper en sleurt heel wat renners mee. Dat kan gebeuren. Gelukkig is het zonder erg en verlies ik geen tijd op mijn rivalen, ook al moest ik even van fiets wisselen. Mijn team bracht me weer goed naar voren.”

Ook Sky-ploegleider Servais Knaven maakte zich geen zorgen. “Het ziet er allemaal goed uit”, zei hij, “Chris kon de koers gewoon uitrijden en heeft z’n cooling down gedaan. Meer dan wat schaafwondjes houdt hij hier niet aan over. Het belangrijkste is dat hij snel weer op de fiets zat en op het eind goed mee vooraan fietste. Dat is altijd een goed signaal.”

Richie Porte (BMC) lag ook tegen de grond. “Zonder al te veel erg”, zei hij ook, “een paar jongens voor me knalden veel harder tegen het asfalt. Dat heb je in zo’n ritten. De eerste rit in de Tour en dan nog één met regen onderweg. Het is al een gestresseerde bedoening, regen maakt het dan nog wat erger. Dit was een val, hij ligt achter ons. Ik kreeg een slag op mijn knie, maar ik hoop dat het al bij al meevalt en ik kijk uit naar de rit van maandag.”

Winnaar Marcel Kittel was extreem blij, want hij was meteen op de afspraak. “Maar ik moet eerlijk zijn: ons plan viel eigenlijk in het water aan de meet. Op 500 meter van de finish zat ik alleen en moest ik het ook alleen klaarmaken. Ik kwam heel laat op de voorpostenen moest mijn eigen weg zoeken, maar kon gelukkig van wiel tot wiel springen richting de overwinning.” (Lees hier zijn volledige reactie)

Op 30 kilometer van de meet werd er stevig gevallen, en dat had Philippe Gilbert zo voorspeld. “Die rotondes zijn echt gevaarlijk. Elke koers die ze hier houden, of het nu de junioren zijn of elites: daar vallen ze àl-tijd. Het is er echt een chaos. Nu was het ook weer van dat. Ik had iedereen bij ons gewaarschuwd, gelukkig bleven we er recht.”

Ook Julien Vermote toonde zich na afloop bijzonder blij voor zijn ploegmaat. “Ik ben echt ‘content’”, zei hij, “want op het einde vreesde ik er een beetje voor of we die koplopers nog wel zouden pakken. Na die valpartij stokte het toch even, maar gelukkig pakte het peloton hen nog terug, want anders heb je onderweg voor niets gewerkt. 190 km op kop, dan wil je graag die zege met de ploeg. Ik ben blij dat we al zo vroeg kunnen juichen, dat pakken ze ons al niet meer af.”

André Greipel kon leven met een derde plaats. “Als ploeg konden we alles op een lint trekken”, aldus de Duitser, “we zaten goed gepositioneerd. In de laatste kilometer stond er tegenwind en de laatste 200 meter liep de weg licht omhoog. Geen enkele renner had nog een ploegmaat voor zich. Peter Sagan zat te vroeg op kop en hield in, vervolgens deed iedereen dat. 250 meter voor de meet aangaan was te vroeg, dus moest ik wachten. Kittel reed een sterke sprint vandaag, ik ben geklopt op mijn waarde. Dat ik hier meespeelde voor de overwinning is wel hoopgevend voor wat nog komen moet.”