Tenniscoach De Hous hoopt ondanks forfait van Goffin op Belg in tweede week: “Nog niet panikeren”
Foto: WAS

Liefst zeven landgenoten prijken vandaag op de hoofdtabel van the Championships, het meest prestigieuze tornooi van de Grand slam. Vraag is echter hoeveel er daar tegen het einde van de week nog van over blijven, in een editie zonder David Goffin. “Als er iemand de tweede week haalt, zou dat fantastisch zijn”, stelt tenniscoach Marc De Hous.

Het roekeloze sprintje van David Goffin op Roland Garros, ondertussen een maand geleden, geeft de nationale ambities op Wimbledon een stevige knauw. Op de US Open van vorige zomer na, was de Luikse Monegask toch altijd goed voor minstens de vierde ronde. De kaap van de tweede week zeg maar, waar de toppers van de deelnemers worden gescheiden. Goffin hoort daar sowieso bij. Maar wat, nu hij ontbreekt?

“Vooreerst vind ik het zeer verstandig van hem dat hij naar de dokters luistert”, benadrukt Antwerpenaar Marc De Hous (51), de man die met Kim Clijsters twee Mastertitel behaalde en de US Open won en daarna onder meer ook Kirsten Flipkens onder zijn hoede had. De komende weken fungeert hij ook als co-commentator bij de live uitzendingen van Wimbledon op Eurosport. “Uiteraard zal het hem pijn doen om een Grand slam te laten schieten. Zeker Wimbledon, het evenement waarvan hij droomt. Hij heeft echter dubbel en dik gelijk dat hij daarvoor niet het risico loopt om zijn hele carrière te hypothekeren.”

Daarmee echter branden de verwachtingen op een laag pitje in het Belgische kamp. Of niet? “Houden we er eentje over voor de tweede week, de vierde ronde dus, dan zou dat een super meevaller zijn”, beseft Marc De Hous. “Anderzijds vallen er op gras altijd wel een paar verrassingen te noteren. Denk maar aan Steve Darcis die Rafael Nadal vier jaar geleden uitgeschakelde in de eerste ronde. Bovendien beschikken we wel degelijk over spelers met talent voor dit soort werk. Flipkens, Van Uytvanck. Ook Elise Mertens uiteraard. Zij liet de jongste maanden heel mooie dingen zien, maar ze is er pas 21. We moeten haar de tijd gunnen en niet meteen te veel van haar verlangen. Zeker wanneer ze in de eerste ronde direct Venus Williams krijgt voorgeschoteld. Geen cadeau, is het minste wat je kan zeggen...”

David Goffin staat momenteel nog dertiende op de wereldranking. Darcis, onze nummer twee, is 59ste. Ze zijn de enige Belgen in de top-100. Bij de vrouwen zijn er dat vier, met Mertens als hoogst gerangschikte op een 54ste stek. Zegt dat alles? “Absoluut niet”, weerlegt De Hous. “We mogen niet te snel panikeren. Het is een proces van ups en downs, dat we gewoon zijn gang moeten laten gaan. Een klein land als het onze maakt sowieso minder kans om voortdurend nieuw talent aan te boren. Maar wàt er is, wordt goed begeleid. Dàt is belangrijk.”