Marcel Kittel wint eerste sprint in de Tour
Marcel Kittel wint de eerste spring in de Tour de France. Foto: AFP

Marcel Kittel heeft op een imposante manier de tweede rit in de Tour de France gewonnen. Heel even leek het erop dat vluchter Taylor Phinney en Yoann Offredo voorop zouden blijven, maar op twee kilometer van het einde werden ze gegrepen. Lotto-Soudal leek een perfecte sprinttrein op de rails te hebben gekregen, maar uiteindelijk werden ze teruggefloten. In een verwarrende sprint haalde Kittel het op de kracht voor Arnaud Démare en André Greipel. Chris Froome en Romain Bardet gingen tijdens de rit tegen de grond zijn gegaan, maar beide renners konden hun Tour gelukkig wel voortzetten. Geraint Thomas kwam ongeschonden uit de rit en behoudt zijn gele leiderstrui. Kittel pakt de groene puntentrui wel over dankzij zijn zege.

De tweede rit was er meteen eentje van meer dan 200 kilometer en met een vlakke aankomst. Van Avermaet stelde het zo aan de microfoon bij Sporza: ‘Ze hebben de gemakkelijkste weg naar Luik gekozen.’ Want in de tweede rit verliet het peloton Duitsland al en trok het richting Luik, België. Met onderweg slechts twee bergjes van vierde categorie, voorspelde iedereen de eerste massaspurt.

Kopgroep van vier

Nog voor de vlag naar beneden ging, fladderde Thomas De Gendt al rond in de voorste gelederen van het peloton, maar toch slaagde de Lotto-Soudal-renner er niet in om mee te glippen met de lange vlucht en zo meteen wat bergpunten mee te grabbelen. Wie wel alert voor de lange vlucht koos, waren vier renners, onder wie drie Fransen met Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert), Thomas Boudat (Direct Energie) en Laurent Pichon (Fortuneo) en de Amerikaan Taylor Phinney (Cannondale-Drapac). Het peloton gaf algauw zijn goedkeuring, na nog geen zes kilometer hadden ze al meer dan drie minuten voorsprong gesprokkeld. Phinney sprokkelde ook het eerste bergpunt van deze Tour op de Côte de Grafenberg.

Marcel Kittel wint eerste sprint in de Tour
Foto: EPA

Toch hield het peloton de controle, de voorsprong ging nooit hoger dan 3’25’. Een indicatie dat er in het peloton een aantal ploegen rondrijden die het maar wat graag op een massasprint zien eindigen. Zo sommeerden Lotto-Soudal met Thomas De Gendt en Quick Step met Julien Vermote hun mannetjes naar voor om het tempo voldoende hoog te houden en de vluchters binnen handbereik. En zo bleef de situatie lange tijd status quo... heel lang. Een typische sprintersetappe dus. Ondertussen reed geletruidrager Geraint Thomas heel rustig rond in het peloton.

Marcel Kittel wint eerste sprint in de Tour
Foto: EPA

Bij het binnenrijden in Kelmis met nog dik 48 kilometer op de teller regende het andermaal oude wijven, in tegenstelling tot gisteren ging het er in deze rit voorlopig relatief rustig aan toe en vielen er geen slachtoffers in zware valpartijen. Maar de koplopers vooraan voelden zo wel stilaan de hete adem van het peloton in hun nek. Met nog 31 kilometer op teller was de voorsprong ineens gekelderd naar amper een halve minuut.

Marcel Kittel wint eerste sprint in de Tour
Foto: AFP

Froome onderuit in slippartij

Na dertig kilometer was het uit met de rust, want plots schoof een renner van Katusha onderuit, die dan ook nog Sky-renner Christian Knees meenam in zijn val in een bocht. Nog een hele rits andere renners raakten ook betrokken in die val: onder anderen Belgische kampioen Oliver Naesen en Romain Bardet (AG2R) lagen erbij, maar konden snel weer door. Wie er nog bij lag, was topfavoriet Chris Froome. Zijn broek was gescheurd aan de rechterbil, maar hij leek geen letsel opgelopen te hebben.

Door de onrust in het peloton steeg de voorsprong weer van de koplopers vooraan naar een kleine minuut. Froome was ondertussen op achtervolgen aangewezen en had een nieuwe fiets gekregen. Niet helemaal op maat van de Britse drievoudige Tourwinnaar, want hij zat wat verkrampt op de fiets. Op 22 kilometer van de streep kreeg hij een fiets die meer op zijn lijf geschreven was. In de achtervolging kreeg Froome hulp van ploegmakker Michal Kwiatkowski die ook sporen van een val droeg.

Op de laatste klim van de dag, de Côte d’Olne, probeerde Pichon het puntje af te snoepen van Taylor Phinney, maar slaagde daar in een spannende sprint niet in. De Amerikaan verzekerde zich zo van de eerste bergtrui in deze Tour de France. Achteraan het peloton is Chris Froome ondertussen weer komen aansluiten. De voorsprong van de leiders vooraan schommelde nu rond de 40 seconden.

Finale: to sprint of not to sprint?

Na de sprint om de bergpunten nam Taylor Phinney een voorsprong op zijn drie kompanen. Even leek het erop dat hij alleen weg was, maar achter hem kwam Offredo piepen. De Fransman kan aansluiten bij Phinney en de twee werken knap samen. Opmerkelijk, beide renners droegen in dit hondenweer geen handschoenen. Ze gingen opvallend hard en met nog 11 kilometer tot de streep was de voorsprong weer opgelopen naar 52 seconden. De hoop groeide bij de koplopers.

Nog vijf kilometer en de grootste vraag was: krijgen we sprint of niet? Want onze koplopers hadden nog steeds een voorsprong die bleef schommelen rond de 30 seconden. In het peloton reden Quick Step en Lotto-Soudal, met vier kilometer te gaan leken ze eindelijk met een ruk naar voor te schieten. Ook Juraj Sagan – de oudere broer van – zet zich voor Bora-Hansgrohe vooraan. De seconden tikten stilaan weg. Twee kilometer nog, en plots smolten de seconden weg. Na een vlucht van 200 kilometer werden de twee vooraan gegrepen en dus werd het een massasprint.

Tiesj Benoot leidde de sprinttrein perfect naarvoren. Onder de vod van de laatste kilometer loste Benoot vooraan af en werd hij afgelost door Sieberg, maar die moest al vroeg weg vooraan. Greipel is weg van de trein, Bouhanni zat plots perfect, met ook Sagan. De sprint is ontregeld. En ineens is daar Marcel Kittel met een imposante machtssprint, want een trein was er niet te bespeuren bij Quick Step. Bij wijze van spreken sprintte de Duitser op zijn eentje naar de zege! Arnaud Démare finishte als tweede, André Greipel werd derde. Thomas Geraint behoudt zijn gele leiderstrui, maar Kittel pakt wel het groen over dankzij zijn zege. Phinney verzekerde zich van de bergtrui. Offredo kreeg dan ten slotte de Prijs voor de Strijdlust.