Twintigtal slachtoffers bij zelfmoordaanslag in Damascus
De plek van de zelfmoordaanslag in Damascus, Syrië. Foto: EPA

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondagochtend minstens 18 slachtoffers gevallen. Dat meldden de staatsmedia.

De ordetroepen van het regime van president Bashar al-Assad konden twee wagens tot ontploffing brengen in het zuiden van de hoofdstad, aldus het staatsnieuwsagentschap Sana. Dat gebeurde volgens de staatstelevisie op de weg naar de luchthaven. Er is sprake van drie bomauto’s.

De derde bomauto kwam tot ontploffing in het oude centrum van de stad, meldt Sana op basis van politie-informatie. De dader blies zichzelf op toen de ordetroepen het voertuig in de wijk al-Amara naderden, klinkt het.

Slachtoffers

Lokale medische bronnen meldden eerder dat er sprake is van dertien doden bij de drie explosies, onder wie vier militairen. Diezelfde bron vermeldt ook 33 gewonden. Hoeveel doden en gewonden de aanslag precies eiste, deelden de staatsmedia niet mee.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die vanuit Groot-Brittannië de oorlog in Syrië opvolgt, heeft het in een nieuwe update over 18 slachtoffers. Onder hen zijn er minstens zeven soldaten of leden van paramilitaire groepen en minstens twee burgerslachtoffers. Omdat er veel zwaargewonden zijn, kan de dodentol nog stijgen. Daarnaast kwamen ook de drie daders om.

De aanslag werd nog niet opgeëist.

Aanslagen

Sinds 2011 werd Damascus opgeschrikt door verschillende aanslagen waarbij tientallen doden vielen. Aanslagen gebeuren er niet zo vaak, maar de laatste tijd wel meer. In maart waren er twee zelfmoordaanslagen waarbij 32 doden vielen. Deze aanslag werd ook niet opgeëist. Enkele dagen ervoor was er een aanslag van Tahrir al-Sham, voorheen de Syrische al-Qaidatak, waarbij 74 doden vielen. De hoofdstad bleef tot nu toe wel gespaard van de gevechten tussen het regime en de verschillende rebellengroepen en jihadistische terreurorganisaties zoals IS.