Belgen openen EK Skeeleren met goud, zilver en brons
In haar eerste wedstrijd, de 300 meter tijdrijden, behaalde Sandrine Tas (ZRC Zandvoorde) meteen goud. Foto: rpo

De Belgische skeeleraars zijn goed begonnen aan de Europese kampioenschappen in het Portugese plaatsje Lagos. Sandrine Tas verlengde zondag haar titel op de 300 meter tijdrit. Met 26.382 seconden bleef Tas landgenote Stien Vanhoutte 52 duizendsten van een seconden voor. Verrassend was de derde plaats van Mathias Vosté bij de mannen.

Tas en Vanhoutte, ook nog clubgenoten bij de Zwaantjes in Zandvoorde (gemeente Oostende), zorgden op de Piste Julio Danton voor een herhaling van vorig jaar. Toen werd ook al goud en zilver behaald, al meende Tas toen dat ze geen echte sprintster is. Inmiddels is de allrounder er een beetje in gaan geloven. Anke Vos werd zevende.

In de kwalificaties hadden Tas en Vanhoutte al de beste tijden laten optekenen. Tas dook met 26.253 een halve seconde onder het baanrecord, dat Vanhoutte dit voorjaar had gevestigd (26.794). In de finale stond er wat meer wind. De Oostenrijkse Vanessa Herzog, die als derde eindigde, vormde geen echte bedreiging.

Vosté had de eer naast de oppermachtige Duitse Simon Albrecht (23.759) en de Fransman Darren De Souza op het podium staan. De in Nederland wonende Bruggeling had zich als vierde voor de finale van twaalf skaters geklasseerd. Maar de struikelpartij van de Spanjaard Ioseba Fernandez maakte de weg vrij naar het erepodium. Vosté klokte in de finale 24.505.

Aan het toernooi doen 262 skaters uit vijftien landen mee. Vorig jaar in Nederland waren twee landen meer vertegenwoordigd. In het Portugese programmaboekje staat dat er 400 deelnemers uit 24 landen werden verwacht. Het lijkt erop dat de interesse in de Europese titelstrijd sterk is afgenomen. Dat kan echter te maken hebben met de Wereldspelen, waar inline ook op het programma staat. De Wereldspelen worden eind deze maand in het Poolse Wroclaw gehouden. De Belgische skaters wijzen er voortdurend op dat dat toernooi het belangrijkste van het seizoen is.