Beelden vrijgegeven van reddingsactie gekapseisde zeilboot
Foto: belgaimage

Voor de Belgische kust, ter hoogte van Oostende, is zaterdagochtend een zeiljacht met zes opvarenden gekapseisd. Zeker twee van hen, onder wie de bekende wedstrijdzeiler Frans Maas, zijn overleden. Drie anderen konden worden gered. 'De zoektocht naar de zesde, een jongen van achttien, werd zaterdagavond definitief stopgezet', zegt Réjane Gyssens van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.

Het zeiljacht, dat onder Nederlandse vlag voer, nam deel aan zeilwedstrijd The Light Vessel Race en kapseisde zaterdag iets voor 8.30 uur, tien mijl voor de kust van Oostende. Twee opvarenden konden worden opgepikt door een baggerschip dat in de buurt vaarde.

Ondertussen werden vijf van de zes opvarenden gevonden. Twee van hen zijn overleden. De drie drenkelingen die gered zijn, werden naar het ziekenhuis gebracht. Uit hun verklaringen blijkt dat de kiel van de boot zou zijn afgebroken, waarna het kapseisde.

De Capella is ondertussen geborgen en ligt aan een kade in Oostende. Daar wordt het zeiljacht gelicht voor verdere inspectie. Daaruit moet blijken of het inderdaad een mankement aan de kiel is dat het ongeval veroorzaakte of er nog andere schade is.

Zoekactie gestaakt

Een opvarende is nog vermist, het gaat om een achttienjarige jongen. Er werd zaterdag een grootscheepse reddingsoperatie opgezet. Het gebied dat daarvoor was afgebakend, is meerdere malen helemaal doorzocht, maar zonder resultaat.

De reddingswerkers vonden alleen zijn broek in het water. De zoekactie werd zaterdagavond rond 21.20 uur definitief stopgezet. 'We hebben het gebied meerdere keren uitgekamd, de kans dat we hem nu nog vinden is zo goed als onbestaande', aldus Gyssens.

Eén van de overledenen is jachtenbouwer

Een van de dodelijke slachtoffers van het ongeval met een jacht voor de kust van Oostende is een bekend jachtenbouwer uit Breskens, in Zeeuws-Vlaanderen. Frans Maas (79) zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden. Zijn kleinzoon kon gered worden.

Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant was Frans Maas een internationaal bekende jachtenbouwer en een vermaarde wedstrijdzeiler.

Koninklijke familie

Normaal gezien was er zaterdag een grootschalige reddingsoefening gepland op een stuk strand in Westende, dat de hele dag verboden terrein was voor de gewone strandganger. Aan die reddingsoefening zouden ook koning Filip, koningin Mathilde, prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore deelnemen, maar de oefening is nu afgelast.

De koninklijke familie heeft wel een demonstratie van de reddingsdiensten bijgewoond op het strand van Middelkerke. De demonstratie-oefening maakte deel uit van de viering van het 35-jarige bestaan van de Intercommunale Kustreddingsdiensten (IKWV). In het scenario van de oefening komen drie jongeren met een kajak op zee in de problemen. De beste zwemmer van de drie springt het water in en kan aan de kust nog net alarm slaan voor hij in elkaar zakt. Daarop zou een grote reddingsactie op het water van start gaan.

De zwemmer die de kust bereikte, werd wel uit het water gehaald en op het strand gereanimeerd. Prinses Elisabeth mocht zelfs de reanimatie even overnemen. Het gezin kreeg uitleg door de hulpverleningsdiensten.

Na afloop van de oefening ontmoetten het vorstenpaar en de kinderen een delegatie strandredders en jobstudent-redders uit elke kustgemeente.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig