Valverde al geopereerd na vreselijke smak: “Alles is goed gegaan”
Foto: Twitter

De spekgladde wegen van Düsseldorf zorgden voor een aantal slachtoffers al meteen op dag één van de Tour de France, maar een van de grootste pechvogels is toch wel Alejandro Valverde. De Spaanse veteraan ging zwaar onderuit en liep daarbij een breuk op in zijn linkerknie en een enkelbreuk. Een stevig verdict, maar Valverde ging gisteravond laat al onder het mes voor zijn knie in het Universitair Ziekenhuis van Düsseldorf. “Alles is goed gegaan”, liet hij weten vanuit het ziekenbed via Twitter.

De operatie aan zijn linkerknie duurde drie uur. Rond vijf uur was hij terug op zijn kamer om te rusten. Dat meldt zijn team. Hij moet nog minstens twee dagen in het ziekenhuis in Düsseldorf verblijven en keert daarna pas opnieuw naar huis in Spanje.

Naast een gebroken knieschijf liep Valverde ook een diepe wonde op aan zijn scheenbeen én een breuk in het sprongbeen (talus), het bot van de enkel dat het scheenbeen met de voet verbindt. “Het is weinig waarschijnlijk dat hij dit seizoen nog in actie komt”, stelde Movistar.

Valverde stond in 2015 als derde in het eindklassement op het podium in Parijs. In deze Tour ging hij van start in dienst van Nairo Quintana. Zijn ploegleider Eusebio Unzué was er het hart van in dat de Spanjaard al na enkele kilometers zijn Tour in rook zag opgaan. “Dit is een enorm verlies voor onze ploeg. Alejandro heeft al zo vaak zijn waarde bewezen in de Tour, hij kwam hier in steun van Nairo en is een belangrijke schakel in het team, die we nu verliezen. Dit is een drama voor het team.”

Ook kopman Nairo Quintana kon zijn ontgoocheling niet verbergen. “Alejandro is een belangrijke ploegmaat voor mij met wie ik het ook goed kan vinden. Dit valt ons als team heel zwaar.”