Polemiek na ijzersterke prestatie van ploeg Froome:
Foto: BELGA

De Tour is nog maar twee dagen ver of er duikt al een eerste polemiekje op rond topfavoriet Chris Froome en zijn Team Sky. In de tijdrit in Düsseldorf droegen de renners van de Britse garde truitjes met speciale bolletjesstroken op die tijdwinst zouden opleveren. Een technische en wetenschappelijke analist van de Franse ploeg FdJ, Fred Grappe, spreekt van een tijdswinst van 18 seconden, tot bij de juiste wattages zelfs 25 seconden over de tijdrit van 14 kilometer. De UCI laat echter weten dat ze de uitrusting van Sky niet kan verbieden.

Na de tijdrit in Düsseldorf blijkt Chris Froome al meteen een tikje te hebben toebedeeld aan zijn naaste concurrenten Richie Porte, Romain Bardet, Alberto Contador en Nairo Quintana. Zij verloren allen 35 seconden en meer. En misschien was dat wel te danken aan speciale pak van Froome en bij uitbreiding heel Sky. Op de mouwen en schouders waren stroken met aerodynamische bolletjes aangebracht, die een tijdswinst van 18 tot 25 seconden zouden kunnen opleveren. Iets wat meteen tot een polemiek leidde na opmerkingen van FdJ-techneut Fred Grappe.

 

 

Maar de Internationale Wielerunie UCI liet al weten dat ze truitjes niet kan weigeren. Renaat Schotte van Sporza ging aankloppen bij UCI-commissaris Philippe Mariën. “De bolletjes zijn geïntegreerd in de stof, er is dus niet aan de uitrusting toegevoegd. We kunnen de trui niet weigeren, voorlopig kunnen we er niets tegen inbrengen”, klink het bij hem.

VERKLAARD. Zo zorgde zijn ‘bolletjestrui’ ervoor dat Tourfavoriet Froome sneller kon rijden tegen de klok

Polemiek na ijzersterke prestatie van ploeg Froome:
Ook winnaar Gerraint Thomas had stroken op zijn schouders en mouwen. Foto: AP