Meer bussen en trams uitgereden op derde stakingsdag
Foto: BELGA

Op de derde dag van de vierdaagse staking bij De Lijn zijn zondagochtend 'beduidend meer bussen uitgereden dan de vorige dagen', zo meldt De Lijn. Maar in heel Vlaanderen blijft er hinder. Aan de kust is de hinder groter: maar een op de vijf Kusttrams is uitgereden.

De vakbonden van De Lijn voeren actie tot en met maandag 3 juli tegen het voorstel van nieuwe cao voor De Lijn. Ook zondag zorgt dat voor de nodige hinder voor de reizigers.

In de regio Mechelen en ten Noorden van Antwerpen (Kalmthout, Kapellen, Ekeren) is de helft van de bussen uitgereden. In de stad Antwerpen is de situatie voor de reizigers heel wat beter: zes op de tien bussen en de helft van de trams is uitgereden.

In Gent rijdt het hele tramnet, alsook enkele buslijnen, om de 30 minuten. Verschillende lijnen rijden er niet, maar de meeste ritten op de streeklijnen zijn verzekerd. Elders in Oost-Vlaanderen worden de meeste ritten uitgevoerd.

West-Vlaanderen dan. Ook hier minder verstoring, maar toeristen die de Kusttram willen nemen mogen zich aan forse hinder verwachten. 'Van de Kusttrams rijdt ongeveer 20 procent, maar dit aantal zal in de loop van de dag wellicht nog toenemen.' Zes op de tien bussen rijdt op de streeklijnen aan de kust. Voorts ondervindt het stadsnet in Brugge lichte hinder.

In Vlaams-Brabant zijn zowat twee op de drie chauffeurs uitgereden. Maar er is plaatselijk sterke hinder voor de reizigers, onder meer in Leuven. Het busverkeer naar Rock Werchter loopt zoals voorzien.

Ook in Limburg lijkt de hinder mee te vallen: minder bussen op de streeklijnen, maar het merendeel van de ritten wordt gereden. De Limburgse stadsnetten starten wel pas later in de ochtend.